Доброволното прекъсване на бременността в страната е легално още от 1975 г.

Цяла седмица Франция се вълнува заради едно историческо решение, което беше взето там. Страната стана първата държава в света, която вписа правото на аборт в конституцията си. Президентът Еманюел Макрон пък поиска да внесе тази промяна не само във Франция, но и в основния закон на ЕС.

Доброволното прекъсване на бременността в страната е легално още от 1975 г., но сега абортът става конституционно право. Айфеловата кула грейна с надпис „Моето тяло, моят избор” под звуците на песента „Girls” на Бионсе. Именно това е съобщението, което Франция иска да изпрати на света. Макрон направи най-хубавия осмомартенски подарък на френските жени, смятат мнозина, а за други тази стъпка е поражение, заради всички деца, които няма да се родят.

Франция вписа правото на аборт на жените в конституцията си

„Празнуваме историческа победа! Нашият вот е обещание към бъдещето – никога повече нашите деца, внуци, правнуци не трябва да преживяват мъките на тези преди тях. Нашият вот е обещание и към всички жени по света, които се борят за правото да контролират телата си – в Аржентина, Съединените щати, Италия, Унгария, Полша. Подобно на ехо, днешният вот им казва, че тяхната борба е наша, и че тази победа е и тяхна”, беше коментарът на законодателят от „Непокорната Франция” Матилд Пано. Смазващо беше мнозинството, с което френските законодатели подкрепиха вписването на правото на аборт в конституцията  - 780 гласа „За” срещу 72 „Против”.

Жените във Франция имат законно право на аборт от 1974 г. През 2022 г Върховният съд на САЩ отмени решението по делото Роу срещу Уейд, което признава конституционното право на жените на аборт. Това подтикна активисти да настояват Франция да стане първата страна, която изрично защитава това право в основния си закон. „Изпреварваме другите и предприемаме историческа стъпка, за да защитим жените в дългосрочен план. Показваме, че Франция е в състояние да го направи. Надявам се, че това ще позволи на други страни да следват нашите стъпки”, посочи зам.-кметът на Сен-Дени Ориан Филхол. Правото на аборт е широко прието във Франция, като данните показват, че над 80 процента от французите го подкрепят.

Полският премиер е готов да представи законопроект за либерализиране на абортите

Докато едни празнуваха, други тъгуваха мълчаливо с бели рози в ръка. „Не мисля, че имаме право да убиваме живо същество, което е започнало живота си. Започваме да взимаме решения които отиват много по-далеч от това, което човешките същества са в състояние да решават”, смята Фредерик Фонсал. Розлин Жубер пък не разбира защо правото на аборт трябва да се впише и в основния закон на страната. „Не искам това да насърчава още повече жени да отнемат живота на неродени бебета”, допълва французойката.

Въпреки че по-голямата част от Европа е легализирала абортите, някои страни налагат ограничения на жените, които искат да прекратят бременност и дълбоките различия по този въпрос остават.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase