Коментар на Михаил Константинов и Марчела Абрашева

Има ли изход от политическата криза и какви новите решения на Европейския съюз, свързани с Украйна? Темите коментират математикът и бивш член на ЦИК проф. Михаил Константинов и регионалният директор на международната социологическа агенция „Катар“ Марчела Абрашева в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Константинов каза, че ако не се изпълни първият мандат, то няма никакъв шанс за реализиране и на втория. Математикът е на мнение, че „политическите лидери се държат недостойно и са се дискредитирали окончателно“. Той обаче допълни, че няма с кого да бъдат заменени. Професорът не смята, че ще има предсрочни избори, но не направи предположение за това какво ще бъде новото правителство.

"Ако след провала на първия и втория мандат една от партиите, които остават, ясно заяви, че иска мандата, а другите са казали, че не го искат, президента няма възможност да лавира", каза професорът

Денков: Разумното решение е отново да седнем на масата на преговори

Абрашева посочи, че от ГЕРБ не желаят да подпишат споразумението, тъй като не искат да бъдат довършени реформите в страната. Тя е на мнение, че решението между управляващите вероятно ще бъде по-дълготрайно.

Според социологът решенията на ГЕРБ СДС и ПП-ДБ за изход от политическата криза, ще се отразят и на тяхната електорална подкрепа в бъдеще.

"В ППДБ заявиха, че причината за кризата е тяхната невъзможност да гарантират, че нещо ще се случи от гледна точка на реформи. От страната на ГЕРБ, няма как да бъде отминат факта, че те бяха етикетирани със своято европейско лице като мафия", каза Абрашева.

Константинов каза, че „важната новина е, че ЕС е обявил, че поема военновременен курс на икономиката, което е стъпка преди обявяване на война“. Професорът поясни, че това не означава, че ще има военен конфликт. Абрашева не смята, че европейското решение ще доведе до обявяване на война.

 

 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase