Темата коментират Левон Хампарцумян и Михаил Кръстев

Еврозоната приветства напредъка на България към еврото. Ще влезе ли страната ни в еврозоната на 1 януари 2025 г. и има ли връзка между политическата стабилност в страната и приемането на еврото? Темата коментираха икономистът Михаил Кръстев и финансистът Левон Хампарцумян в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

БНБ: Чуждите инвестиции у нас през януари са се повишили

Кръстев е на мнение, че влизането ни в еврозоната зависи от критериите, които са заложени в бюджета за 2024 г. По негови думи политиките на правителството, каквото и да е то, едва ли ще се променят. Икономистът е категоричен, че вътрешнополитическата стабилност не трябва да бъде аргумент за влизането на страната ни в еврозоната. Той допълни, че това няма да се случи по-рано от 1 януари 2025 г., тъй като България не напредва достатъчно бързо по критерия за инфлацията.

Хампарцумян също изрази мнение, че политическата стабилност няма отношение към влизането ни в еврозоната. Финансистът посочи, че вероятността страната да приеме еврото на 1 януари намалява.

Кръстев смята, че повишаването на данъци трябва да се избегне. "Политиците искат да харчат повече, отколкото генерираме", допълни той. Хампарцумян посочи, че увелечиване на налозите би означавало "да се наторяват неефективните системи", срещу което той е против.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase