Единствено по време на този тип затъмнение може да се види слънчевата корона

На 8 април около обяд ще станем свидетели на пълно слънчево затъмнение. Учени от България се отправят към Мексико, откъдето то ще може да се наблюдава най-добре. 

Слънчевото затъмнение ще бъде видимо от малка част от териториите на Мексико, САЩ и Канада. „Пълната фаза ще се наблюдава от много по-ограничен район. Тя ще започне почти от централната част на Тихия океан. Ще се движи в посока изток, североизток, ще навлезе в Мексико, където всъщност ще се наблюдава най-продължителна и пълна фаза. В щата Доранго с продължителност 4 мин. и 28 секунди”, заяви физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН.

Подготовката на Цветан Цветков за тези четири минути тече вече няколко месеца. Като главен асистент в Института по астрономия, той е един от българските учени, които отиват на място, за да изследват явлението.

Силната магнитна буря, ударила Земята, ще продължи още два дни

„Тя тече повече от половин година, правим различни експерименти , настройваме техниката за да подсигурим нейната правилна употреба по време на затъмнението. Защото цялото време, което имаме, за да свършим работата, заради която пътуваме ще бъде около 4 мин. За това време трябва да сме сигурни, че всичко работи неизправно и че ще успеем да проведем всички наши експерименти”, каза главният асистент в Института по астрономия Цветан Цветков .

За науката интерес представляват само пълните слънчеви затъмнения, защото единствено по време на тях може да се види слънчевата корона. „Планираме да направим изследване на слънчевата корона , неината структура нейната форма и сплеснатост . Да изследваме полялизираната светлина на слънчевата корона. Това всичко е толкова важно, тъй като околните слънчеви затъмнения и до днес остават един рядък шанс да изследваме именно тази най-външна част от слънчевата атмосфера в нейната цялост”, допълни Цветков.

По статистика близо 44 милиона души ще имат възможност да видят слънчевото затъмнение.

Стажант-репортер: Катерина Грънчарова 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.