Дотук се стигна, след като Мария Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат

Парламентът прие отказа на Мария Габриел от поста министър-председател на България. Предложението беше прието от депутатите с 226 гласа "за", 1 въздържал се и нито един против от общо 227 народни представители, присъстващи в залата. Това означава, че първият мандат остава неизпълнен.

По-късно стана ясно, че президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме Промяната – Демократична България” в сряда, 27 март, от 15:00 часа.

Как ще се сформира служебно правителство и каква изборна процедура ни очаква (ОБЗОР)

Дотук се стигна, след като Мария Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство. Това стана с подаването на заявление до председателя на Народното събрание и Парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Документът беше внесен в деловодството на НС в понеделник сутринта в 9:09 часа. 

Парламентарният звънец след отказа на Мария Габриел да състави правителство беше предшестван от бурни и ожесточени дебати в пленарната зала. От "Продължаваме промяната - Демократична България" предложиха втори, национален мандат с премиер, предложен от ГЕРБ-СДС, който да е приемлив и за двете коалиции. Но в кулоарите и Бойко Борисов, и Делян Пеевски, отрекоха възможността да подкрепят втори мандат и предрекоха предсрочни избори. Равносметката показва - пет от шестте партии в НС са за предсрочни избори, а шансът за редовен кабинет е все по-невъзможен. 

Пеевски: Мисля, че е ясно, че отиваме на избори

От ПП-ДБ обявиха от трибуната, че са готови да формират национално правителство с втория мандат, заедно с ГЕРБ-СДС. Но подчертаха, че това не е поредна покана да преговори, а опит да не се хвърля държавата в криза. Чакат официален отговор от Борисов до датата на връчване на втория мандат.

„Днес е един облачен ден за българската демокрация. Дали би могло слънцето да пробие – днес зависи от тази зала. Или ще последва буря с градушка. Готови сме да реализираме втория мандат като общ с ГЕРБ-СДС. Готови сме да го направим при спазване на ангажиментите, които поехме взаимно преди девет месеца в следните рамки: подписване от председателите на двете парламентарни групи на Споразумението, съдържащо гаранции за реформи в съдебната система, регулаторите и службите за сигурност с ясни дати за изпълнение; министър-председател - взаимно приемлива кандидатура, излъчен от ПГ на ГЕРБ-СДС”, заяви ген. Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната - Демократична България".

БСП определиха случващото се днес като "политическо харакири". „Като ви слушах, се сетих за един наш спор преди време от трибуната. Тогава ви казах: ”Правите толкова грешки, че ще върнете на бял кон Бойко Борисов във властта”. Тогава ми отговорихте, че Бойко Борисов на магаре няма да се върне във властта, камо ли на бял кон. Не само, че го връщате, но и му се молите да ви даде подаяние. Това беше публично политическо харакири”, подчерта лидерът на БСП Корнелия Нинова.  

„На никого не се молим. Българският народ не иска избори”, контрира от трибуната Атанасов.  

За независимия Радостин Василев предложението е „гавра”. „Виждам, че Кирил Петков е в залата. Излезте и кажете на обществото защо лъжете хората и народните представители, че искате от правителство в Името на България?”, попита Радостин Василев.

Атанасов: Готови сме да реализираме втория мандат като общ с ГЕРБ-СДС

„Ще бъде най-голямата грешка, ако това, което чухте от генерал Атанасов, го видите като молба. Не разбирате ли, че в политиката, както и в живота – най-важното нещо е да си спазваш думата. Не от страх, не от алчност, а от чувство за дълг. Не сме постигнали това, което трябва за една нормална европейска държава. А на предателите в края на залата – въобще няма да коментирам думите”, категоричен беше съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

За ИТН правилният подход е не да се търси вариант с втори или трети мандат.  „По-спокойно, г-н Петков, много сте емоционален днес! Да не сте взели нещо? Говорите за спазване на думата? Помните ли, че преди година и половина искахте да вкарвате Бойко Борисов в затвора? Ти го арестува и сега си в най-унизителната поза - да му се молиш. Ти си "довиждане" на следващите избори. Думата харакири вече им ново значение  - ХараКиро”, заяви  Станислав Балабанов, ИТН.

От „Възраждане” попитаха ПП-ДБ как ще обяснят случващото се на техните избиратели след обещанието за нов морал. „Българинът не е изморен да ходи на избори. Той е отвратен. Все си мислех, че има някакво дъно. Вие влязохте в мазето на дъното. Стигнахте дотам, че да се молите от трибуната на НС на Борисов”, подчерта Цончо Ганев „Възраждане”.  

Балабанов: Думата „харакири” от днес има ново значение - „хараКиро”

Президентът ще връчи втория мандат още на 27 март, а ПП-ДБ ще има седем дни да направи опит за съставяне на кабинет. До 3 април от ПП-ДБ трябва да върнат папката на президента.

В случай, че и вторият опит се окаже неуспешен, държавният глава може и да не бави процедурата и още на 4 април да връчи третия мандат на парламентарна група по негов избор. Предвид заявките на опозиционните партии и на ДПС очакванията са папката да бъде върната веднага, без да се полагат усилия за редовна власт.

За да има избори 2 в 1, президентът трябва да издаде указ около 9 април, за да се спази разпоредбата от 60 дни до вота. Така до издаването на въпросния указ държавният глава ще има няколко дни, за да назначи служебна власт по новите конституционни правила, след нови консултации с парламентарните групи. Срок, който изглежда все по-трудно да бъде спазен.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase