Законопроектът беше приет с пълно единодушие

С пълно единодушие, Франция одобри законопроект срещу така наречената „бърза мода”. Страната е първата в света с поредица от мерки, които целят да откажат хората от евтините, масово произвеждани артикули, идващи предимно от Китай. Ще се налагат солени глоби и забрани за реклама.

Терминът  „fast fashion” („бърза мода”) се използва за първи път от вестник New York Times през 90-те години на миналия век и описва подоха на популярна модна марка, която успява да проектира, произведе и пусне в продажба дадена дреха само за 15 дни. Това са всички онези модни гиганти, за които няма сезони и които правят по няколко нови колекции на месец. Артикулите често са много евтини, не толкова качествени, но последствията върху околоната среда от производството им са катастрофални.

Новото модно: Марковите дрехи втора употреба са хит по света

Всяка година, 100 милиарда дрехи се продават в света, а производството се е удвоило през последните две десетилетия. Само в Европа близо 6 милиона тона текстил годишно отиват на боклука, а модната индустрия е сред най-големите замърсители на планетата. На този фон ултра бързата мода, която предлага артикули на супер ниски цени и нови колекции почти всеки ден продължава да печели последователи.

Ето защо Франция казва „не” на този тип мода с новаторски законопроект, приет единодушно от френските законодатели. Законопроектът ще налага ограничения и екологична такса върху продукти на цена до 10 евро до 2030 г.

Още по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase