„Искам да чуя реалните мотиви”, коментира президентът

Президентът Румен Радев обяви, че ще покани служебния премиер на разговор в петък, за да обсъдят поисканите смени на министри в кабинета. И подчерта – предложенията на Димитър Главчев не могат да включват заместник-председатели на политически партии.

„Искам да чуя реалните мотиви, които накараха Главчев така стремглаво, без да е работил с тези хора, без да ги познава, изведнъж да си смени мнението. Мотивите са представени така, както са представени и на медиите”, допълни той.

Седмица след клетвата: Служебният премиер иска да смени двама министри (ОБЗОР)

Радев подчерта, че служебният премиер може да настоява за промени в състава на правителството, но допълни: „Аз имам правото да имам все пак някаква отговорност за запазване на политическо благоприличие в този кабинет. Досега аз в мой служебен кабинет не съм назначавал заместник-председател на политическа партия”.

„Двама министри се освобождават само седмица след клетвата на служебния кабинет. Това е поредно доказателство за провала на конституционната реформа. В стремежа си да наложат монопол върху властта, партиите, които гласуваха промените в Конституцията, обезсмислиха института на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства”, каза държавният глава.

Първа рокада: Главчев иска Даниел Митов да оглави МВнР

„От партийни събрания се раздават разпореждания. Как се заплашва министър-председателят? Надявам се Димитър Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник”, допълни Радев.

Президентът подчерта, че когато е отговарял за служебните правителства, партиите не са могли и да си помислят за подобни вмешателства. „За външния министър стана ясно откъде идва заръката. Но кой поръча смяната и на земеделския, когото Главчев лично представи за оставане в служебния кабинет”, попита той.

Главчев поиска освобождаването на земеделския министър

„Не е ли странно министър-председателят да си сменя мнението през ден. Нормално ли е през ден да сменяме министри? Вече заявих, че няма да се бъркам в решенията на премиера за състава на кабинета, но ще настоявам да си спази обещанието, което даде, че ще предложи равноотдалечен кабинет от всички партии”, каза още държавният глава.

За намеренията на „Възраждане”, БСП и ИТН да поискат вот на недоверие към служебния кабинет, Радев заяви: „Конституционалисти и народни представители признаха, че това е невъзможно в правен смисъл”.


Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase