„Разделянето на ВСС може да бъде отменено”, обясни тя

„Камарата на следователите, Асоциацията на прокурорите и Българската съдийска асоциация излязохме с общо искане да се отложи приемането на Закона за съдебната власт (ЗСВ), защото времето за обществено обсъждане беше кратко. Става дума за изцяло нов закон, който, може би повтаря разпоредби от предходния, но осмислянето им изисква много по-дълбок анализ”. Това каза Пенка Велинова – член на УС на Българската съдийска асоциация в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Думите ѝ са, след като от трите организации критикуваха предложения нов Закон за съдебната власт.

Съдии, прокурори и следователи критикуваха новия Закон за съдебната власт

От Асоциацията на съдиите са поискали да не се бърза с приемането на този закон до произнасянето на КС за промените в Конституцията. Мотивът им е, че има риск да бъде отменено разделението на Висшия съдебен съвет на две - на прокурорски и на съдийски. „Ако утре този текст бъде отменен, ще имаме уредба, която не съответства на Конституцията”, обясни Велинова.

Президентът сезира КС за промените в основния закон

Относно промените за съставяне на служебно правителство, тя допусна като възможна хипотезата, че при евентуална отмяна от КС на текстовете от Конституцията за назначаване на служебен кабинет и не се възстановят старите текстове за тази процедура, е възможно да няма как да се състави служебно правителство. „Има и обратното мнение – когато става въпрос за ЗИД на Конституцията, отмяната на този закон възстановява ситуацията преди промените в текстовете”, каза Велинова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase