“Ако се случи сега домакинствата ще плащат с 20% по-скъп ток”, заяви Делян Добрев от ГЕРБ-СДС

На първо четене парламентът отложи излизането на битовите потребители на свободния пазар на електроенергия с една година. Така нареченият преходен период трябваше да започне през юли. Според вносителите на поправките страната не е готова за тази стъпка. Против отлагането се обявиха само от ПП-ДБ. Според тях страната ни ще загуби 700 милиона евро от Брюксел, ако не спази поетите ангажименти.

На първо четене в комисия: Либерализацията на енергийния пазар се отлага

За преминаване на битовия ток на пазарен принцип се  говори от години, само че и до днес няма определение за енергийна бедност, за да е ясно кой наистина има нужда от подпомагане.

Във въпросния преходен период от това лято снабдителните дружества трябваше да купуват тока за бита от борсата, а правителството да определи базисна цена за домакинствата и ако между нея и борсовата има сериозни разлики, то да се плащат компенсации от държавата. Сега всичко това се отлага за догодина.

Проблемът е че във фонда, от който трябва да се плащат компенсации, няма достатъчно пари. А и системата не е готова за въпросния преход.

Следващото лято обаче ще има само половин година, в която ще могат да се плащат компенсации. Крайният срок, в който вече всичко трябва да е само на пазарен принцип, без държавата да се меси, се запазва - януари 2026.

И онези, които подкрепиха идеята за отлагане на преминаването на битовия ток на пазарен принцип, и противниците, се обвиняваха взаимно, че всъщност всичко, което се прави сега е заради изборите.

„Радваме се, че и ГЕРБ, и ДПС малко са обърнали палачинката”, заяви Павела Митова от ИТН.

„Предлагаме либерализацията да бъде отложена с 1 година, не отменена”, заяви Красен Кръстев от ГЕРБ.

„Хубаво е, че все пак прогледнахте и се вслушахте. Никъде в документите не е записана конкретна дата. И аз искам след 2 години да отидем на Луната. Дайте да го гласуваме”, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

Според мотивите за отлагане на стъпката към либерализация на битовия ток е записано, че има риск той да скочи с над 20%. Така над 4 милиона домакинства ще са изложени на риск да не могат да си платят сметките, а у нас няма механизъм за реална защита на енергийно бедните.

От ПП-ДБ предупредиха, че с това отлагане всъщност се допуска грешка, защото старта на свободните цени на тока си остава от януари 2026, просто домакинствата ще имат само 6 месеца, за да се напаснат, но пък тогава и изборите ще са минали.

„Да хвърлим всичко зад борда и да кажем: „Идват избори. Хората сега хубаво ще ги наплашим, а след това ще ги спасяваме”. Същото се случва с миньорите и със заетите в ТЕЦ-Стара Загора”, заяви Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

„Ще минат избори и същите тези от ПП-ДБ само след два месеца ще излязат на либерализирания пазар на труда, защото отиват на борсата”, заяви Цончо Ганев от „Възраждане”.

Така на първо четене старта на либерализацията на тока за бита се отложи. Очаква се второто гласуване да е следващата седмица.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС