Високопоставени църковни служители, политици и миряни отдават почит

На 21 април се навършват 40 дни от кончината на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. От 9:00 ч. в митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя" започна архиерейска заупокойна света литургия в памет на българския патриарх. В литургията участваха членовете на Светия Синод.

Съдът пусна на свобода мъжа, осквернил гроба на патриарха

За да почетат паметта на патриарха, присъстваха и служебният министър-председател Димитър Главчев, председателят на Народното събрание Росен Желязков, както и много граждани. От 11:00 ч се проведе и панахида в памет на Негово светейщество българският патриарх Неофит. В катедралният храм "Св. Неделя" се отслужи и молитва за покой на душата му.

Заупокойна молитва по повод 20 дни от кончината на патриарх Неофит (СНИМКИ)

С архиерейска заукопойна Света литургия митрополитите от Светия синод, заедно с граждани, почетоха паметта на Българския патриарх Неофит.

„Да му дарува царство небесно, това царство небесно, което той очакваше, това царство небесно, заради което той наистина живееше”, каза врачанският митрополит Григорий.

„Всякога да го помним с неговата доброта, милосърдие и обич, която проявяваше към нас архиереите и към всички, които бяха му поверени от Бога люде”, каза старозагорският митрополит Киприян.

След литургията, митрополитите отслужиха и панихида в негова памет, а пред гроба на патриарха пред църквата „Света Неделя” прочетоха молитва за покой на душата ми.

„40 дни са много важни за душата на един покойник, това е момента, в който,  ако човек е заслужил, Господ го приема в своите райски обители”, каза ловчанския митрополит Гавраил.

„Целият си живот посвети на Светата църква и съвсем заслужено мина през всички важни решаващи длъжности”, каза варненският  и великопреславски митрополит Йоан.

Припомняме, че на 13 март късно вечерта, след дълго боледуване патриарх Неофит почина, а на 16 март беше изпратен в последния си земен път.

Само преди дни, гробът на българския патриарх, който също се намира в църквата „Св. Неделя”, беше поруган, а извършителят беше установен.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase