Демонстрация има и в Русе

Събирачи на трюфели и търговци на гъби от цялата страна организираха протест в центъра на София във вторник. Те се обявиха против законови промени, които регламентират дейността им.

Протестните действия започнаха малко преди 8.30 ч. пред сградата на парламента. 

Юлиян Колев от Българска асоциация „Горски гъби“ каза, че целият бранш е против промяната в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с която се отменя алтернативният данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове, включително и на лечебни растения. Според Колев браншът е пред фалит, а новият данък е в пъти по-голям.

Берачи на гъби и горски плодове подготвят общонационален протест

Председателят на Националната асоциация на търговци на трюфели в България Константин Коджабашев каза, че законът от 2024 г. е най-доброто, което се е случвало на бранша и затова всички са против неговата отмяна.

Протест на „ловците на трюфели“ се провежда и в Русе. Техните искания са по-различни. Оказва се, че търсачите в Русенско и Силистренско нямат право да влизат в горите за добив на ценната гъба, въпреки че са платили разрешителните си. Протестиращите заявиха, че са против съществуващия закон.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase