Димитър Йолтов е член на Холандската пекарска школа и от тях получава закваска за хляб
Майстор пекар остави Маями, за да се върне в България и да меси хляб и козунаци. Той управлява малка пекарна в Пловдив, а мечтата му е да възстанови старите български традиции и отношението на хората към хляба.
Димитър Йолтов е работил дълго време в пекарната на евреин в САЩ. След като натрупал опит, папки с рецепти и работил по 15-16 часа на ден, се решил да се върне в Пловдив, за да отвори малка пекарна. В Страстната седмица в нея приготвят предимно козунаци.
Велики четвъртък е - най-важният ден от Страстната седмица
"Приготвяме три вида козунак - класически, с локум и с шоколад и три вида ядки. Работим с хубави италиански и белгийски шоколади. Съставките са много важни, качеството никога не бива да пада. Българското брашно е уникално, работим само с него", обясни той.
Пекарната на майстора е една от най-известните в Пловдив. Той е член на Холандската пекарска школа и от тях получава закваска за хляб. Оригиналът е на 300 години и идва от френски манастир.
"Хляб се прави с любов, козунак - също. Нужно е и търпение", казва майсторът пекар.
Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase