Това е най-евтиният животински протеин

На Великден основно говорим за символа на живота, олицетворяващ Възкресението – яйцето.
Освен духовната му символика, то е незаменим източник на ценни вещества с висока хранителна стойност. Оказва се, че консумацията на яйца в Европа бележи рекорди. 

Яйцето е най-евтиният животински протеин. Това дава отговор на въпроса защо ядем все повече яйца. Средно, европеецът консумира между 200 и 250 яйца годишно. Във Франция, която е сред най-големите производители и консуматори в Европа, продажбите само за последната година са скочили рекордно - с близо 6 процента. 99% от французите казват, че консумират яйца, които в условия на криза са незаменим антиинфлационен продукт. Две яйца ни доставят около 15 грама протеин и заместват 100 грама хубаво месо, но струват между 2 и 4 пъти по-малко.

В Европа Франция е един от водещите производители на яйца. Годишно французинът консумира около 230 яйца, а през миналата година продажбите са скочили рекордно. Повишеното търсене изисква и по-високо качество на предлагането.

Все повече фермери у нас отглеждат кокошки, които снасят цветни яйца

В Европейския съюз съществуват стандартни кодове, които показват откъде идват яйцата и при какви условия са гледани кокошките. Единицата, преди инициалите на държавата ви казва, че яйцата са от ‘’щастливи кокошки’’, а нулата е за тези, които са био. Двойката сигнализира за т.н подово отглеждане - кокошките снасят в гнезда, а допустимият брой птици на квадратен метър е 9. Тройката преди буквите информира за кокошки отглеждани в клетка, без възможност за движение. Това се счита за най-малко етичния начин за получаване на яйца. 

Ценен източник на желязо, цинк, магнезий и фосфор - в две яйца намираме еквивалента на почти половината от необходимите ни за ден витамини D и К и 100 процента от нужния ни витамин В12, който помага за здрав мозък и добър имунитет. Ако не обичате яйца в чистия им вид, то сигурно ги откривате в любимите си сладкиши, но преди да ги използвате погледнете срока им на годност.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase