Състоянието на словашкия премиер вече е стабилизирано

Състоянието на премиера на Словакия Роберт Фицо е сериозно, но стабилно. Въпреки това има опасност за живота му, след като беше прострелян няколко пъти. Полицията вече е повдигнала обвинения за опит за убийство на заподозрения. Той е 71-годишен поет, който беше задържан на местопрестъплението.

През изминалата нощ лекарите са се борили за живота на премиера Фицо в продължение на часове. Той е претърпял сложна петчасова операция, в която са участвали два екипа. В момента премиерът се намира в интензивно отделение, като състоянието му е стабилизирано. Медиите в Словакия съобщиха, че човекът, произвел изстрелите, е 71-годишен бивш охранител в търговски център, необвързан с нито една политическа партия. Той е автор и на три книги с поезия и член на Съюза на писателите на Словакия. Междувременно беше извършен още един арест - на жена, за която се твърди, че е съпругата на заподозрения. Пред местен уебсайт синът на задържания е заявил, че баща му имал законно притежавано оръжие. 

Обвиниха нападателя на словашкия премиер в опит за убийство

Във видео, публикувано във Facebook, нападателят на Фицо, който по непотвърдени данни е 71-годишният Юрай Цинтула, обяснява защо е стрелял по премиера. "Не съм съгласен с политиката на правителството. Ликвидират средства за масова информация", заявява Цинтула. 

Мъжът казва още, че бил несъгласен и с плановете на правителството да преструктурира обществената телевизия. Словашкият вътрешен министър обяви, че нападателят е действал сам. 
"Искам да потвърдя, че днес полицията работи само по една версия за нападението. Извършителят в момента е обвинен в умишлено престъпление - опит за убийство. Нашата единствена версия е, че това е политически мотивиран акт", подчерта Матуш Сутай Есток, министър на вътрешните работи на Словакия.

Засега полицията не е уточнила официално какви са мотивите за стрелбата, извършена пред погледите на хиляди хора. Сред тях е и журналистка от местна медия, която отразявала срещата на премиера в град Хандлова. "Първоначално помислихме, че някой е хвърлил на площада някакви пиратки. В първия момент не разбрахме какво се случва, защото ние живеем, Слава Богу, досега живеехме в държава, в която не можехме дори да си представим, че някой стреля по политик на площад. Така че шокът дойде едва след това", разказа Дана Реиндлова, журналист и очевидец на покушението.

Атентат срещу словашкия премиер: Животът на Роберт Фицо е в опасност (ОБЗОР)

Представители на правителството в Словакия увериха, че състоянието на премиера Робърт Фицо е сериозно, но стабилно. "През нощта лекарите успяха да стабилизират състоянието на пациента и в момента се провеждат допълнителни процедури, които трябва да доведат до подобряване на състоянието му. Ситуацията е наистина сериозна", подчерта Роберт Калиняк, министър на отбраната.

"Той има множество огнестрелни рани, чиито последици ще се отразят на възстановяването му", категорична е Мириам Лапункова, директор на болницата, в която е настанен Фицо. 

Президентът на страната призова към спокойствие. "Това, което се случи вчера, беше индивидуален акт. Но напрегнатата атмосфера на омраза е наше колективно дело", заяви Зузана Чапутова, президент на Словакия.

Покушението срещу Фицо е извършено в момент на силно разделение в Словакия - през последните месеци хиляди протестираха срещу политиката му. Наред с намаляването на подкрепата за Украйна и започването на диалог с Русия, неговото правителство се опита да отслаби наказанията за подкупи и премахна специалната прокуратура, която се занимаваше с корупцията по високите етажи на властта.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase