Тази сутрин беше изтеглен вариантът, по който те ще пишат есе или интерпретативно съчинение

Над 50 хиляди зрелостници се явяват на матура по Български език и литература. Тя се провежда в почти 750 училища в цялата страна.  Вариантът беше изтеглен от близо шест милиона комбинации. За последния, 41-ви въпрос, учениците пишат по Вариант 15. 

Време за матури: 50 200 зрелостници ще положат изпит по БЕЛ

Зрелостниците разполагат с четири часа, за да се справят с въпросите. Изпитът е съставен от три компонента - първият - с 23 въпроса със затворени и отворени отговори, за които учениците разполагат с 60 минути; вторият -  със 17 въпроса, за които младежите ще имат още час. Последният е есе или интерпретативно съчинение върху изучавана художествена творба.  За него са предвидени 120 минути. Първите зрелостници ще могат да излязат едва след изминаването на 60 минути от началото на третата част. 

Резултатите трябва да бъдат обявени до 7 юни. За първи път ще могат да се явят повторно, ако не са доволни от оценката си. Освен в опит за повишаване, наесен ще могат да положат изпит и зрелостниците, които са били болни на първата дата за матурата.

Според зам.-министъра на образованието Емилия Лазарова въпросите се пазят в тайна до последно. Тя призова учениците да са отговорни и да не се доверяват на предложените им в интернет варианти за преписване. По думите на директора на 22 СЕУ Елена Кърпачева по двама квестори в стая следят за спазването на правилата, а един придружава до тоалетна. Видеонаблюдението също гарантира честност на изпита. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase