Коментар на председателя на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова

Допълнително финансиране ще бъде отпуснато за увеличение на заплатите в държавните висши училища. Решението влиза в сила със задна дата от 1 януари 2024 г. Така минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища скача с 290 лв. и от 1810 лв. става 2100 лв. Коментар по темата в ефира на предаването "Социална мрежа" направи проф. Миглена Темелкова - председател на Съвета на ректорите и ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Окончателно: Минималната заплата на проподавателите във ВУЗ-овете става 2100 лв.

„Решението за увеличението на възнаграждението касае висшите училища в страната, тъй като БАН вече са получили своята субсидия. Но никога не можем да се разделим от научната общност. БАН подкрепя исканията на Съвета на ректорите. Нямаме никакви разминавания между преподаватели във висши училища и работещите в научни организации”, обясни проф. Темелкова. Според нея постановлението излиза с близо петмечено закъснение.

Свикват извънредно заседание на Съвета на ректорите

„Подкрепяме всяка една научна общност, която има справедливи искания. Тези възнаграждения са разписани в Закона за висшето образование и ние искаме единствено той да бъде спазван”, обяви председателят на Съвета на ректорите.

Според проф. Темелкова висшите учебни училища не успяват да задържат академичните и административни кадри заради ниското заплащане в сектора.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase