Служебният кабинет заподозря опит за хибридна атака

Служебната власт с остра реакция за скандала с българското гласуване на резолюцията за геноцида в босненския град Сребреница от юли 1995 година. Причината за позицията са публикации в сайта BIRD, в които се твърди, че служебният премиер Димитър Главчев е изпратил грама до постоянния представител на България в ООН за промяна в позицията на страната ни от „за” на „въздържал се” в последния момент преди гласуването. Реакция имаше от сръбския президент, както и от парламентарно представените партии.

МС: България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница

България има непроменена позиция за Сребреница, твърди служебната власт. В официално съобщение от правителството подчертават, че документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решения и не представляват неговата цялост.

От кабинета определиха публикуването на служебна кореспонденция като „хибридна атака”. И допълват, че темата се употребява политически по време на кампания и вреди на интересите на страната ни.

Преди дни сръбският президент коментира темата. „Надявах се на изненада от България. Пет минути преди заседанието бях убеден, че България ще гласува „въздържал се”. Нещо, за което се бяхме договорили. Но не искам да навлизам в повече подробности. Очевидно нещо се е случило”, смята Александър Вучич.

Реакции имаше и от парламентарно представените партии. От ГЕРБ отрекоха намеса в работата на Димитър Главчев. „Аз, когато съм бил в Сребреница, в Мостар, в Босна и Херцеговина, давал съм пример. Само моят автомобил с българското знаме не сменяше ескортите. Разбира се, че осъждаме всичко това. Аз съм го осъдил там с Даниел Митов, външните министри”, подчерта Бойко Борисов.

ООН утвърди 11 юли за Международен ден в памет на геноцида в Сребреница

Критика обаче дойде от доскорошните партньори във властта. „Това щеше да нанесе страшно петно върху България. Добре, че нашият постоянен представител е реагирал много адекватно. Доколкото разбирам, в последните пет минути са му били изпратени тези грами и е бил притиснат”, каза Стоян Михалев от ПП-ДБ.

От „Възраждане” също излязоха с позиция. В нея от партията на Костадин Костадинов посочват, че вече цяла седмица в Сърбия се чества „български геноцид над сърбите”, което определят като груба историческа фалшификация. И допълват, че „правителството на ГЕРБ-ДПС-ПП-ДБ мълчи, когато трябва да отстоява националните ни интереси”.

ДПС и БСП отказаха коментар. От партията на Слави Трифонов подкрепиха решението на посланика ни в ООН. „Те са взели правилното решение за страната ни. Не само един редовен външен министър, а и един служебен такъв, не бива  да променя позициите на страната ни еднолично”, смята Павела Митова от „Има такъв народ”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase