Случаят предизвика бурни реакции и проверка

Спряха багер, незаконно разбиващ част от скалите на едно от тепетата в Пловдив. Тежката техника копаела в района на Младежкия хълм в защитена зона.

След сигнал на граждани екоинспекцията и общинските власти спряха изкопните дейности. Проверката установила, че на улица „Велбъдж“, срещу новопостроена жилищна кооперация, на място, попадащо в обхвата на природна забележителност, се разбива и извозва смесена земна и скална маса.

Засегнатата площ е около 18 квадратни метра. Премахнати са били дървета и храсти. Инвеститорът обяснил, че искал да разшири улицата, за да могат да се разминават и паркират автомобили.

„Получихме сигнала в понеделник, веднага дойдохме и установихме възложителя. Свързахме се с него и спряхме действията”, заяви Надежда Петрова, директор на Дирекция „Строителство” в район „Централен” - Пловдив. „Не, няма разрешение да строи в обхвата на защитена зона и няма право. Установихме кой е възложителят. Свързахме се с него и спряхме действията. Има съставен протокол съвместно с РИОСВ”, допълни тя.

Тя обясни, че не се предвижда строителство там.

„Това е първото тепе от пловдивските хълмове, обявено за защитена територия. За извършеното нарушение законът предвижда за физически лица глоба от 500 до 5000 лева, за юридически лица – от 1000 до 10 000 лева”, заяви Мария Михайлова от екоинспекцията.

Повече гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.

Редактор: Ина Григорова