Какви са причините?

Болницата във Велико Търново изцяло обнови и ремонтира дежурен кабинет за лекари, в помощ на Спешна помощ, но няма лекари, които да работят. Какво представлява един ДКЦ и какви са причините за кадровия ресурс коментират д-р Николен Стойнов и медицинската сестра Елена Пръвчева в ефира на "Твоят ден".

Парите на медиците: Синдикати и работодатели не постигнаха съгласие за нов договор

Статута на дежурните кабинети е разписан в нормативни документи на НЗОК. Най-вече в събота и неделя и по време на национални празници ние осигуряваме обслужване на пациенти за неспешни случаи, безплатно, без направление, само с уговорката, че пациентите са включени в листите на лични лекари, с които ние работим. Това обясни д-р Николен Стойнов, управител на ДКЦ във Велико Търново.

„Нашата основна цел е да разтоварим спешното отделение”, каза той. „До този момент колегите се оплакваха от битовите условия, но ние направихме ремонт", добави лекарят. Според него няма основателна причина за кадровия ресурс.

Председателят на НС „Защита“: Определена група хора правят експерименти със здравеопазването

"Медицински сестри има. Идват дежурни и от спешното отделение, но липсват лекари за нощните смени", каза Елена Пръвчева, медицинска сестра.

Повече по темата вижте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase