Някои си купуват дори и маратонки на разсрочено плащане

„Около 20% от британците живеят в състояние на бедност. Крайностите са такива, че някои хора не могат да си позволят нови маратонки, заради високите наеми, скъпата храна и електричество. Затова се случва дори обувките да се предлагат на изплащане. Ако вноските са повече от шест, се иска и лихва от 30%. Това разказа финансовият журналист Стефан Антонов в предаването „РеВизия” по NOVA NEWS.

Той обясни, че и здравната им система е в тежко състояние в резултат на години нехайство. „Понеже Великобритания не е част от ЕС, няма Централна банка, печатането на пари би обезценило паунда”, каза той.

Кибератака остави английски болници без кръв и отмени операции

Преди Брекзит те може да не са били част от еврозоната, но бяха част от европейския капиталов пазар. Лондон беше център за сделки и за инвестиции, обясни финансовият журналист. Сега загуби този статус. Англия се изолира, не е това, което беше, допълни Стефан Антонов. "Тя опитва да съживи връзките със своите бивши колонии, опитва да съживи връзките със САЩ, но без да приеме ново търговско споразумение, което би било пагубно за фермерите във Великобритания. Тези условия, които си могъл да постигнеш, освен като достъп до пазари, те го губят. Изправят се пред реалност, в която са загубили влиянието си на империя и трябва да се справят с по-малко инструменти", допълни той.

Там дефиницията за бедност е да живееш с доходи под 60% от средния доход. Има възрастни хора, които се лишават от едно ядене на ден, за да могат да нахранят децата им, може и цялата зима да се прекара без отопление. Има едно определение, че ако човек бъде лишен от доходи, отопление или храна, той живее в оскъдица. Смята се, че на Острова вече 5% живеят в оскъдица.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase