NOVA успя да се свърже с инвеститора

 Жители на села от родопската яка въстанаха срещу инвестиционно предложение за създаването на кариери за добив на гнайсошисти в Храбрино. Недоволството си засега обезпокоените хора изразяват с протестни подписки, но са готови за блокада на пътища и живи вериги, ако започне взривяване на скали до селата им.

Инвестиционното намерение, депозирано дни преди изборите, е за добив на хиляди тона каменни плочи. Според местните жители, които се вдигнаха на бунт освен изсичането на гората, бъдещата кариера попада в защитена вододайна зона.

Протест затвори прохода "Петрохан"

Хората споделят, че се притесняват най-вече да не бъде замърсена водата. „Това инвестиционно решение е абсурдно. Вече съм подписал отрицателно становище, което ще входирам в РИОСВ. Може да се замърси питейната вода, тъй като концесионната площ попада в санитарно-охранителна зона 2 на реката. Оттам отпадните води могат да навлязат във водоизточника. Ще се изсичат  и гори”, поясни кметът на община Родопи Павел Михайлов.

В магазините в селото тече и подписка, която за два дни са подкрепили над 300 души. Съседните села също не са съгласни. Кметът на община „Родопи“ връща за шести път инвестиционното намерение. „Няма да спрем с протестите. Кметът застава зад нас. Ще направим комитет, който ще се бори с това безумие”, обясни протестиращата Стефка Диманова.

От Екоинспекцията отговориха, че са длъжни да започнат процедура по съгласуване на проекта, като се съобразят с всички становища на заинтересованите страни. 

NOVA успя да се свърже с инвеститора. По думите му още през 2014 г. е сключен договор с Министерството на икономиката и енергетиката за добив на гнайс за 35 години. Кариерата, по думите му, няма да застрашава живота и здравето на хората. Ще работи съгласно всички законови изисквания. Инвеститорът допълни пред NOVA, че няма да има взривни дейности. Добивът на каменни плочи ще се добива на ръка и с багери.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase