Разговор HR специалистите Радослава Димитерова и Цветелин Николов

Новото поколение служители, отказват да работят за заплати под 4000 лв. Повечето от младите хора предпочитат да работят от дистанция, а голяма част от тях споделят, че биха предпочели да живеят в родното си място, ако работата им позволява хоум офис заетост. 

„Винаги има хора, които имат очаквания, претенции и мечти. Има и такива, които са по-осъзнати от случващото се и това, което знаят, могат и умеят, и което биха могли да предложат на работодателите”, коментира в предаването „Социална мрежа” по NOVA NEWS HR специалистът Радослава Димитрова.

15-годишните ни ученици са с по-слаби лидерски умения в сравнение с връстниците си

„Всички млади хора вече имат по един умен компютър в ръката си, виждат какво се случва в чужбина и у нас. Но не могат да имат същите искания. Не можем да говорим дори, че младите в големите градове в страната имат еднакви нагласи и очаквания”, посочи HR специалистът Цветелин Николов.

При мама и татко: Българите живеят с родителите си средно до 30 години

Според него все повече млади хора имат добри оценки, но нямат стаж. „Разликата е в това, че хората от поколението 50+ знаят какво искат и как да го поискат, но са склонни да проявят разбиране към модела на работодателя. Ако работата е от офис, те няма да кажат, че с цената на всичко искат да са хоум офис. За възнаграждението им, също са склонни да започнат на определена сума, и след това да изчакат търпеливо компанията да го увеличи. Младото поколение изрича на глас това, което иска и не прави толкова компромиси”, каза Димитрова.

„Младите могат да чакат да бъдат наети или да приемат отказ от компаниите, защото родителите ги издържат. Но това не е полезно за тях”, смята Николов.

Според него Бизнесът няма да има избор и ще трябва да се съобрази с изискванията на младите хора, защото те могат да избягат в чужбина.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.