Вътрешният министър направи инспекция на място

МВР заплаши Столичната община с глоби и прокуратурата. Причината са промените в движението в центъра на София. Вътрешният министър Калин Стоянов и началникът на СДВР отидоха да проверят каква е ситуацията на място. Темата се пренесе и на заседанието на столичния общински съвет.

МВР глобява СО за реорганизацията на движението в центъра на София

Освен, че Столична община търпи глоба в размер между 2000 и 7000 лв. министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че ще бъде сигнализирана и Прокуратурата по случая. Днес беше крайният срок общината да обезопаси участъците в центъра на столицата, но това така и не беше направено. Кметът на София Васил Терзиев коментира, че общината ще се съобрази с решението на ВАС, но настоява да получи право тълкуване на решението - в кой вид, от коя година да бъде върната организацията на движението. От ГЕРБ-СДС отново поискаха оставката както на заместник-кмета по транспорт Илиян Павлов, така и на кмета на София Васил Терзиев.

Организацията на движение в центъра на София изостри тона в СОС

След повече от месец протести и становища против новата организация на движение в центъра на столицата - и министърът на вътрешните работи направи инспекция на булевардите в центъра „Ние разпореждаме да бъде изпълнено влязлото в сила решение на ВАС, с което се иска безусловно да спре въвеждането на новата организация на движението в центъра на София. Освен това ние искаме да бъдат обезопасени и всички новопоставени елементи, както и ново обособени трасета”, коментира вътрешният министър Калин Стоянов.

Терзиев: Работим по подобряване на проекта за бул. „Патриарх Евтимий”

Кметът Васил Терзиев ще изиска правно становище за тълкуване на решението на ВАС. „ВАС са казали ясно, че трябва да спрем и сега въпросът е каква е следващата стъпка, това искаме да разберем, за да не направим незаконосъобразно нещо върху незаконосъобразно нещо, и да мислим как да стане законно. Искаме да видим към коя дата, първо ВАС освен да спрем дали ни казва да възстановим в някакъв предишен вид, ако не казва това нещо, защото всеки си мисли за това, от където почнахме, но това е също толкова незаконно , колкото и това, което ние направихме според решението на ВАС”, каза кметът на София Васил Терзиев.

Обезопасяването на участъка по булевардите „Витоша”, „Патриарх Евтимий” и ул. „Фритьоф Нансен” трябваше да бъде извършено до 27 юни. „Това, което предстои от наша страна, е санкция в размер от 2000 до 7000 лева по ЗДП, както и евентуално сигнал до прокуратурата за неизпълнение на съдебно решение, което реално е престъпление по НК”, обясни Стоянов.

Според общинският съветник от ПП-ДБ-СС Борис Бонев Никога досега МВР не си е позволявало по този начин да се намесва в задълженията на една община да бъде управлявана. „От сега ви казвам, че аз никога няма да подкрепя да се изхарчат обществени средства за строителна ограда. Намирам това за абсолютно малоумие”, добави още той.

Заради промените - от ГЕРБ-СДС настояха както за оставка на заместник-кмета по транспорт Илиян Павлов, така и на самия кмет на София Васил Терзиев.

„Съдът казва образно една къща е незаконна, те ви казват ние ще я боядисаме в розово и вече ще я узаконим. Ние настояваме за оставки и ще продължим да търсим информация, но преди всичко искаме да разберем този град има ли кмет, на автопилот ли се движим”, посочи общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян.

„Радвам се, че вече и аз съм в този клуб на хора, които им е поискана оставката”, заяви Васил Терзиев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase