По информация на NOVA обвинителният акт е повече от 3300 страници

Начало на т. нар. „хазартно дело" срещу Васил Божков и още девет души. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за изнудване, корупция и длъжностни престъпления. В резултат на дейността им не са били платени над половин милиард лева от хазартна дейност, твърди прокуратурата. По информация на NOVA обвинителният акт е повече от 3300 страници.

Освен това съдът прие за неоснователно искането на защитата да отпадне забраната му да напуска страната. Към този етап е необходимо, за да бъде предотвратена всяка евентуална опасност да се укрие извън страната. Решението може да се преразгледа, ако се установят обстоятелства, които налагат пътуване в чужбина.

Макар, че именно от техния сигнал започна разследването на прокуратурата, че Васил Божков не е платил всички дължими налози от хазартната си дейност, и днес братята Цветомир и Боян Найденови не се явиха в съдебната зала. „Защото са завистливи, алчни, уплашени и някой ги е изнудил. Защото държавата им направи ревизия, намерили са сигурно нещо и са им казали: „Или вие, или започнете да топите Божков", каза подсъдимият Божков.

„Защото няма смисъл, те ще се явят, когато има нужда евентуално да потвърдят свидетелски показания”, отвърна адвокатът на Боян и Цветомир Найденови Владимир Иванов.

Софийският апелативен съд пусна на свобода Васил Божков срещу 130 000

Съдът отхвърли иска на държавата, според който Божков трябва да плати над 620 млн. лв. данъци. Магистратите решиха, че той би затруднил останалата част от процеса, свързан с изнудване, принуда и корупция на длъжностни лица. „Не ги познавам и всички тези хора. Нито има място, нито има дата, нито как, по какъв начин, къде, кога. Нищо”, заяви Божков.

„По делото са приобщени ВДС от експлоатирани специални разузнавателни средства, които са били искани на по-ранен период от оперативна структура, не от прокуратурата. В тях има документирани множество факти и обстоятелства по всички процесни обвинения”, каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Снимка: Георги Димитров, NOVA

Част от адвокатите поискаха съдът да върне обвинителния акт на държавното обвинение. Мотивът - нямало никаква конкретика кой и каква роля е изпълнявал в престъпната група. „Никой не може да разбере кой в какво точно го обвиняват. Хазартна такса се плаща по закона. Аз, ако ви подбуждам да плащате нещо, което е законно, това престъпление ли е?”, запита Божков.

„Обвиненията на всеки един от подсъдимите са достатъчно ясно описани, както по време и място, така и по механизъм”, допълни прокурорът.

Снимка: Георги Димитров, NOVA

Така нареченото „хазартно дело" на Васил Божков няма да се гледа при закрити врати или по съкратената процедура, реши съдът. Ще се редуцира само броят на свидетелите. От 270 призовани пред магистратите ще се изправят по-малко от 20 души. Кои точно ще бъдат те ще стане ясно в средата на септември.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase