16-годишният Ламин Ямал се изправя с отбора си срещу тима на Франция във вторник

На 9 юли се изправя с отбора си срещу тима на Франция. Победителят ще се бори за първото място на Европейското по футбол в Германия с победителя от срещата между Англия и Нидерландия. Ако Испания победи във вторник, 16-годишният ѝ национал Ламин Ямал ще е официално най-младият играч, състезавал се на европейски финал.

Досега рекордът се държеше от Кацпер Козловски. По време на мача Испания – Полша на 19.06.2021 г. той е едва на 17 години и 246 дни. Второто място досега беше за Джуд Белингам. Той е на 17 г. и 349 дни, докато играе на срещата Англия – Хърватия от 13.06.2021 г.

Испания изхвърли Германия от UEFA EURO 2024

Най-младият вратар пък е Хосе Анхел Ирибар (21 години и 108 дни). И по-млади вратари са били включвани в състави за Европейско – Икер Касияс на Евро 2000 и Игор Акинфеев на Евро 2004, но Ирибар е най-младият по време на успеха на Испания над Унгария с 2:1 на 17 юни 1964 година. Четири дни по-късно той се превръща и в най-младия вратар, ставал шампион, когато Испания побеждава СССР със същия резултат.

Най-младият голмайстор във финал пък е Пиетро Анастази. Волето с десния крак на Анастази извън наказателното поле удвоява предимството на Италия срещу Югославия в преиграването на финала през 1968 г. в Рим. Тогава той е на 20 години и 64 дни. Именно това попадение прави стрелеца най-младия голмайстор в историята на европейски първенства. Той е известен по онова време и с това, че е най-скъпият футболист, когато се присъединява към „Ювентус” от „Варезе” през 1968 година.

Срещата Испания - Франция гледайте на 9 юли от 22 ч. по NOVA, DIEMA SPORT 3 и Gong.bg.

Футболните фенове ще могат да проследят двубоите от UEFA EURO 2024 по NOVA, DIEMA, DIEMA SPORT 3, в каналите от премиум пакета DIEMA XTRA, както и онлайн на стрийминг платформата PLAY DIEMA XTRA, и в спортния портал Gong.bg

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Калина Петкова
Източник: БГНЕС