На места е в сила бедствено положение

Пожари избухнаха на няколко места в страната. Огнеборци, доброволци и военни хеликоптери гасят на широк фронт в Средна гора, на моменти имаше заплаха и за населени места. Пожар откъм Северна Македония застрашава района на Петрич. Там огнеборци и горски работници се борят да ограничат пламъците.

Пловдивско

Критична е ситуацията в село Михилци, където битката с огнената стихия продължава пореден час. Пожарът е обхванал осем километра иглолистна и широколистна гора. На моменти имаше риск пламъците да достигнат до къщите на хората в Песнопой и Михилци. Над 80 пожарникари са на терен, както и специален военен модул на 61-ва Стрямска механизирана бригада, тъй като се оказа, че в гората има военен склад с медицинска техника. На терен са и 50 доброволци, както и служители на горските стопанства в района. Два хеликоптера от Авиобаза „Крумово” облитат територията и гасят огъня. На място са главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Александър Джартов, които ръководят операцията.

Опасността от пожари остава в сила, горещините продължават

Огънят стигна до първите къщи в Песнопой и ситуацията стана критична. За да спаси дома си от пламъците, Светослав Белев часове наред обливаше с вода пространството пред къщата си. С пръскачки и с туби с вода жителите се бореха да спасят имуществото си.

Пламъците, които първоначално обхванаха цялата борова гора между Песнопой и Михилци, в късния следобед прескочиха билото и се спуснаха към къщите в  Михилци. Хората в селото изтръпнаха.


В гората има и военен склад, затова военнослужещи от Карлово поеха охраната му. „В него се съхранява техника, която е към Военномедицинската академия - въглероден диоксид, бутилки с въглероден диоксид”, обясни Кангалджиев.

Хеликоптери се включиха в гасенето на четири пожара в Пловдивско (ВИДЕО+СНИМКИ)

Два хеликоптера се включиха в гасенето, а 25 противопожарни автомобила навлязоха в труднодостъпната гора. Според местните жители пожарът е умишлен. „Може ли да се запали от две страни едновременно”, пита Петър Попов.

Огънят стигна и до главния път Пловдив - Карлово, което наложи полицията да затвори участъка за движение.

Хасковско

Частично бедствено положение в Хасковско. Няколко големи пожара избухнаха следобед в различни части на областта. Най-сериозна е ситуацията в ивайловградското село Горноселци, където огънят е минал през 15 къщи, част от които обитаеми.

В почти цялата хасковска област ситуацията е критична. В Горноселци огънят успя да премине през над десет къщи. Силният вятър непрекъснато обръща посоката си и все още има опасност за хората в населеното място.

Пожар е изпепелил повече от 10 къщи в Хасковско

Подобна е ситуацията и в тополовградското село Срем, където огънят навлезе в стопански постройки. Вече са изпепелени около 4-5 къщи, които, за щастие, са необитаеми. Пламъците са унищожили и няколко автомобила. 

Според местните огънят е тръгнал от път край село Гранитово след изхвърлена цигара. Хората се включват в помощ на огнеборците. 

В района на село Студена и Радовец бушуват поне три пожара. Силният вятър ги разпалва и ги води към иглолистни гори, където огънят се качва върхово.

Бедствено положение е в сила на територията на общините Ивайловград и Тополовград.

Петричко

От снощи гори и пожар и в съседна Северна Македония, в близост до българската граница. Това принуди пожарникари и горски служители в Петричко да се опитат да го спрат с помощта на насрещен огън.

По-рано се очакваше, че пожарът ще бъде локализиран, но внезапно излязъл насрещен вятър разпали огъня отново. Към момента няма опасност за близките населени места.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.