Математикът говори и за страха на партиите от непреизбиране на следващия вот

Проф. Огнян Кунчев от Института по информатика и математика и към БАН представи анализ за възможните коалиции в състава на 50-ото Народно събрание в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. 

Ученият представи желанието за участие в коалиции на парламентарните групи. "Новото ДПС иска да участва в коалиции, БСП имат същото желание”, каза проф. Кунчев. Според този модел възможността за коалиция между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС е 25.5%. Шансът да има коалиция между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и БСП е 20,2%, показват изчисленията.

Президентът обяви кога ще проведе разговори с ПП-ДБ

„Теорията на коалициите стана популярна след филма „Красив ум” – тя е като теория на игрите. Може да кажем, че в парламента виждаме една игра – игра за създаване на коалициите, каза математикът.

Той обясни, че сложността за изчисление създава групата на независимите депутати, в която влизат народни представители от „Величие”, ДПС и депутат от БСП. Въпреки немалкият им брой, те не могат да формират коалиция, защото тя не е организирана, обясни математикът.

В представената от проф. Кунчев таблица има и графа за степента на опасения у партиите от непреизбиране на евентуални следващи избори. ГЕРБ не се страхува толкова много, за разлика от БСП и ПП-ДБ, обясни професорът.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase