Проблемът се дължи на дефект при актуализация на съдържанието за Windows хостове

Сериозни смущения в IT системите блокираха работата на големи банки, медии, авио- и железопътни компании в различни краища на света. IT специалисти веднага предположиха, че проблемът се дължи на програмата за сигурност Crowdstrike. Малко по-късно от компанията потвърдиха това и излязоха с позиция.

„Crowdstrike работи активно с клиенти, засегнати от дефект при актуализация на съдържанието за Windows хостове. Тези на Mac и Linux не са засегнати. Не става дума за проблем със сигурността или кибератака. Дефектът е установен, изолиран и корекцията е внедрена. Ние насочваме клиентите към портала за поддръжка за най-новите актуализации и ще продължим да предоставяме пълни и непрекъснати такива на нашия уебсайт. Освен това, препоръчваме на организациите да комуникират с представители на Crowdstrike само чрез официалните канали. Нашият екип е напълно мобилизиран, за да гарантира сигурността и стабилността на клиентите", гласи съобщението, цитирано от Би Би Си.

Crowdstrike: Глобалният срив на системите се дължи на дефект при ъпдейт

В първите минути след възникването на проблема с т.нар. „син екран на смъртта” от „Майкрософт” съобщиха за Би Би Си, че предприемат мерки за смекчаване на последствията от срива на системите и разследват причините за него. По-късно говорител на компанията заяви, че „сривът засяга устройствата с инсталиран Windows и се дължи на ъпдейт от друга софтуерна платформа”.

"Доколкото разбрах, се касае за продукти на "Майкрософт", които не може да бъдат ползвани. Виждате, че обект на атаките са компании и институции от демократичния свят. Други държави не са засегнати, въпреки че също ползват продуктите на тази световна компания. Няма как това нещо, в такъв огромен мащаб, да се е случило поради някакво невнимание на разработчици", коментира българският експерт по киберсигурност Явор Колев.

Редица институции у нас също изпитваха сериозни затруднения. Смущенията засегнаха и Нова Броудкастинг Груп.

Общо в САЩ са били отменени близо 2000 полета, а над 5000 са закъснелите. Засегнати са трите най-големи авиокомпании в Щатите - United Airlines, American Airlines и Delta Air Lines. Американският президент Джо Байдън е бил информиран за ситуацията и Белият дом следи случая.

Полетите на летището в Сидни бяха спрени. От летището в Берлин съобщиха за закъснения при чекирането заради "технически проблем". Такъв има и на аерогари в Япония, Индия и Нова Зеландия.

Към 12.00 ч. българско време общият брой отменени полети на цялата планета достигна 1078. Летище София не беше сред засегнатите, но оттам предупредиха, че са възможни закъснения на някои полети.

От парламента на Нова Зеландия сигнализираха за проблеми с компютърните им системи.

„Темата на NOVA”: В новата реалност

Телевизия Sky пък спря излъчването си. Ефирът беше възстановен за кратко в часовете преди обед, след което отново прекъсна.

Смущения имаше и платформата на London Stock Exchange Group. 

Съобщения за проблеми дойдоха и от Австралия. Засегнати са летища, търговски вериги и компании, предоставящи телекомуникационни услуги.

Репортер: Ясен Дараков

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase