Условия за резки пориви на вятъра и градушки

Последната пълна седмица на юли ще е белязана от нахлуване на по-студен въздух от север, с който се очаква по-висока степен на неустойчивост. До петък дните ще вървят с преобладаващо слънчево време призори до обяд и локални по обхват следобедни гръмотевични бури с кратък, интензивен валеж, резки пориви на вятъра и потенциал за градушки.


 
В понеделник явленията ще са най-вече в южните и източните райони на страната, във вторник - на повече места в Централна и Южна България, в сряда – предимно в западната половина на страната, в четвъртък и петък – в Централна и Източна България. Почивните дни ще са преобладаващо слънчеви.
 
В първата половина на периода дневните температури ще са между 31 и 36 градуса, към края на работната седмица ще се понижат по-осезаемо до интервала 25-30, след което отново ще се върнат към обичайните летни стойности.
 
Последните дни на юли и първите на август ще са слънчеви, с минимални смущения и дневни температури във високия летен диапазон - между 32 и 37 градуса. Предварителните прогнози допускат следващ кратък период с неустойчивост около 3-4 август. Възможни са летни валежи с гръмотевични процеси, резки пориви на вятъра и потенциал за градушки.
 

 
По Черноморието също предстои седмица с по-динамична облачност и повишена вероятност за локални кратки валежи с гръмотевици. Спокойните дни ще са сряда и след това уикенда. В самия край на юли и началото на август ще е преобладаващо слънчево. Дневните температури в двуседмичния период ще се движат около 30 градуса, с по-осезаемо понижение около 25-26 юли. Седмица напред тенденцията е морето да се запази относително спокойно. По-високи вълни се очакват по южните брегове около края на тази седмица.

Вижте и прогнозата за времето на Евгения Трайкова от НИМХ в "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase