Беше подписано предпроектното проучване за коридор Изток - Запад

Съединените щати ще дадат близо 3 милиона лева за обновяване на електропреносната мрежа на България и построяване на четири нови далекопровода. Целта е по-лесното преминаване на ток между държавите на Балканите, което да доведе и до по-ниска цена. Реализацията на проекта се очаква да приключи до 4-5 години.

Днес беше подписано предпроектното проучване за енергиен коридор Изток – Запад, финансирано от САЩ. Контрактът е между Американската агенция за търговия и развитие и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за безвъзмездно финансиране. На подписването присъстваха премиерът Димитър Главчев и посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен. 

Малинов: "Булгаргаз" може да прехвърли част от правата по споразумението с "Боташ" на трети страни

Планира се инициираният от ЕСО проект да свързва електропреносните мрежи на Турция, България, Гърция, Северна Македония, Косово, Албания и Черна гора, с възможност да достигне и до Италия. Подобряването на трансграничния преносен капацитет и възможността за обмен в реално време на енергията, произведена от възобновяеми източници в региона, е от ключово значение за ефективно оползотворяване на зелената енергия.

"За мен е голяма чест да съм тук, където имаме 1.2 млн. долара грант. Това ще е много голям проект, който ще включва осъвременяване на мрежата. Целта е да има повече енергия от ВЕИ, да имаме по-добра мрежа", посочи Негово Превъзходителство Кенет Мертен.

"Това е още един успешен етап от ползотворното сътрудничество и развитие на взаимоотношенията между България и САЩ. След реализирането на този проект ние постигаме повишаване на енергийната сигурност, не само на България, а и на целия регион", коментира енергийният министър Владимир Малинов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase