Лумбагото е често срещан проблем на периферната нервна система

Всеки от нас поне веднъж в живота си е изпитвал болка в долната част на гърба. Медицинският термин, с който се обозначава това състояние, е лумбаго. Болката може да варира от лека до много силна и да бъде с различна продължителност - от дни до седмици. Лумбаго често се причинява от прекомерно натоварване, неправилна стойка или дори от нещо толкова обикновено като вдигане на тежък предмет.

Болката в гърба води до ограничения в ежедневието и затруднява извършването на всякакви движения. Предотвратяването на усложнения е друга ключова причина да се предприеме правилно лечение навреме. Ако не се овладее, лумбаго може да се разрасне в хроничен проблем и да доведе до сериозни усложнения като херния на междупрешленните дискове. Ранното разпознаване и лечение могат значително да намалят времето за възстановяване и да предотвратят рецидиви.

Симпроми на лумбаго

Състоянието се отличава с типична клинична картина, като най-често се проявява с:

  • Ограничена подвижност и скованост: Много хора с лумбаго усещат скованост в долната част на гърба, което затруднява тяхната подвижност. Болката често се засилва при извършването на определени дейности. Навеждането напред, вдигането на тежести, продължителното стоене или седене могат да влошат болката, правейки тези обичайни дейности изключително неприятни и дори мъчителни.
  • Мускулни спазми: Понякога лумбагото може да бъде придружено от мускулни спазми в долната част на гърба, което допълнително затруднява обсега на движение и утежнява болката.

Как да разпознаем лумбаго?

Снимка: Unicoms

Болката при лумбаго е концентрирана в долната част на гърба и може да се разпространи към седалището или горната част на бедрата, но рядко преминава под коленете. Типично е, че се появява след физическо натоварване, неправилно вдигане на тежки предмети или след продължително седене в неудобна поза. Освен вече споменатите симптоми, възможно е да се усеща също мускулна слабост, изтръпване и мравучкане.

Разлики между лумбаго и други видове болки в гърба:

  • Дискова херния: Болката при дискова херния обикновено е по-интензивна. Разликата също е, че може да се разпространи по целия крак до стъпалото, придружена от изтръпване и слабост.
  • Мускулно напрежение: Обикновено е по-локализирано и често се облекчава само с почивка и затопляне на мястото.
  • Ишиас: При това състояние болката често се усеща като остра и стрелкаща. Описва се сякаш преминава от долната част на гърба през седалището и се спуска надолу по крака.

Кога да потърсим медицинска помощ?

Потърсете медицинска помощ, ако болката в гърба е много силна и не се облекчава с почивка или обезболяващи лекарства. Ако симптомите продължават повече от няколко седмици или се влошават, също е важно да се консултирате с лекар. При проява на неврологични симптоми като изтръпване, слабост или проблеми с контролирането на пикочния мехур незабавно се обърнете към медицинско лице. Също така, ако болката се появи след сериозно нараняване или инцидент, е важно да се отиде възможно най-бързо на преглед.

Причини и рискови фактори

Лумбаго може да възникне в резултат от множество причини и рискови фактори, които варират от механични до физиологични.

Често срещани причини

  • Дегенеративни заболявания на гръбначния стълб: С напредване на възрастта междупрешленните дискове и ставите на гръбначния стълб се износват, което често води до състоянието дискова херния. То възниква, когато междупрешленният диск се разкъсва или изпъква, причинявайки натиск върху околните нерви. В резултат се проявява със силна болезненост в засегнатата област и възпаление.
  • Мускулни напрежения и разтягания: Прекомерното напрежение върху мускулите и лигаментите на долната част на гърба, често в резултат на неправилно вдигане на тежести, внезапни резки движения или физическа активност, водят до неприятни мускулни разтягания.
  • Травми: Нараняванията на гърба, като падане или удар на това място се изявяват със симптомите на лумбаго. Тези травми могат да причинят сериозни увреждания на гръбначния стълб, мускулите и лигаментите в долната част на гърба. Независимо дали става въпрос за спортна травма или инцидент у дома, медицинският преглед навреме е от съществено значение за предотвратяване на хронични проблеми и ускоряване на възстановяването.
  • Структурни аномалии: Най-често засегнати от лумбаго поради гръбначни изкривявания са пациентите със сколиоза. Това е състояние, при което гръбначният стълб е изкривен странично, поради което натоварването върху прешлените и околните мускули е разпределено неравномерно.
  • Инфекции и възпаления: Възпалителните заболявания като ревматоиден артрит и анкилозиращ спондилит предизвикват хронично възпаление на ставите и връзките в гръбначния стълб, което води до структурни увреждания, деформации и постоянен дискомфорт. Тези състояния изискват продължително лечение и внимателно проследяване, за да се предотврати прогресирането на болестта и да се облекчат симптомите на лумбаго.

Рискови фактори

  • Възрастови групи: Лумбаго е по-често срещано сред хора на възраст между 30 и 50 години. С напредване на възрастта, гръбначният стълб става по-податлив на споменатите по-горе дегенеративни промени и травми.
  • Физическа активност и начин на живот: Хората, които имат заседнал начин на живот или прекарват много време в седнало положение, са по-предразположени към развитие на лумбаго. Също така, физическата активност, която включва тежки натоварвания или повтарящи се движения, може да увеличи риска от мускулни пренапрежения.
  • Лоша стойка: Неправилната стойка, както при седене, така и при стоене, може да окаже допълнително напрежение върху мускулите и ставите на гърба, което потенциално да доведе до болка и дискомфорт.
  • Наднормено тегло: Излишните килограми оказват допълнително напрежение върху гръбначния стълб и околните мускули, увеличавайки риска от болки в гърба. Тежестта на наднорменото тегло води до повишено налягане върху междупрешленните дискове, което ускорява тяхното износване и предизвика дегенеративни промени.

Подходи за облекчаване на болката

Разглеждаме ги като две основни групи - такива, които се прилагат незабавно и такива, които се предприемат в дългосрочен план.

Незабавните методи за облекчаване са свързани с прилагане на топлина и лед локално и навременна почивка. През първите 48 часа налагайте лед върху болезненото място, за да намалите възпалението и облекчите болката. След този период, топлината може да бъде полезна за отпускане на мускулите и стимулиране на кръвообращението.

Прилагайте топли компреси за 15-20 минути няколко пъти на ден. Важно е да се даде почивка на гърба, но не за прекалено дълго време. Краткотрайното избягване на физическите дейности, които влошават болката, може да помогне за облекчаване на симптомите. Въпреки това, е важно да се поддържа известна активност, за да се предотвратят скованост и мускулна слабост.

Дългосрочните стратегии от друга страна са свързани с физиотерапия, прием на лекарства и хранителни добавки. Физикалната терапия е ефективен метод за дългосрочно облекчаване на болката при лумбаго. Терапевтът може да състави индивидуален план с упражнения за укрепване на мускулите на гърба и корема, подобряване на гъвкавостта и поддържане на правилна стойка.

Редовните упражнения като ходене, плуване и йога също могат да помогнат за поддържане на здравето на гръбначния стълб. Има и различни медикаменти, които могат да помогнат за облекчаване на болката при лумбаго. Най-често това са обезболяващи без рецепта. Те ще намалят болката и възпалението. При по-интензивни и непоносими болки се предписват и мускулни релаксанти с цел отпускане на напрегнатите мускули.

Освен тези методи и подходи за облекчаване на болката, в плана за лечение - а също и в профилактичен аспект - медицинските специалисти препоръчват приема на надеждни и качествени хранителни добавки. На българския пазар най-добрият продукт за облекчаване на болката в гърба и кръста и подобряване на подвижността е Fenaxon. Съдържа оптимална комбинация от активни съставки, които са насочени към източника на проблема при остри и хронични състояния на периферната нервна система. Тази добавка има активен терапевтичен, възстановителен и профилактичен ефект. Помага за намаляване на дискомфорта и участва в регенерацията на увредените нервни клетки, подпомагайки възстановяването и поддържането на нервната система в добро здраве.

Снимка: Unicoms

Лечение на лумбаго

В лечебен план също има две основни групи - нехирургични и хирургични. Разбира се, първоначално винаги се подхожда консервативно и при незадоволителни резултати се предприемат инвазивни интервенции.

Една от основните форми на лечение на лумбаго са терапевтичните упражнения и стречинг. Те помагат за укрепване на мускулите на гърба, увеличаване на гъвкавостта и подобряване на стойката. Медикаментите се използват за краткосрочно облекчение, докато инжекциите могат да осигурят по-продължително облекчение при тежки случаи. Инжекционно обикновено се въвеждат кортикостероиди за облекчаване на болката и намаляване на възпалението.

Кога е необходимо хирургично лечение?

Хирургията се разглежда като последна опция, ако нехирургичните методи преди това не успеят да облекчат болката. Също когато има сериозни усложнения като херния на междупрешленния диск, притискане на нерв или нестабилност на гръбначния стълб. Хирургично лечение може да бъде необходимо, ако болката продължава с давност повече от 6-12 седмици и значително влошава качеството на живот на пациента.

В заключение:

Лумбагото е болка в долната част на гърба, често причинена от мускулни напрежения, травми или дегенеративни заболявания. Симптомите включват остра или хронична болка и скованост, които могат да се облекчат с незабавни методи като прилагане на топлина и лед, както и в съчетание с физикална терапия. Разпознаването на лумбаго и предприемане на навременното лечение са ключови за предотвратяване на усложнения. Приемът на продукти като Fenaxon също е ключова стъпка не само в превенцията, но и в лечението на лумбаго поради облекчаването на болката и дискомфорта.

______________________________________________________

ЧЗВ:

Кога трябва да потърся медицинска помощ за лумбаго?

  • Трябва да потърсите медицинска помощ, ако болката е много силна, продължава повече от няколко седмици, ако има изтръпване или слабост в краката.

Как мога да предотвратя лумбаго?

  • Можете да предотвратите лумбаго чрез поддържане на правилна стойка, умерена физическа активност, укрепване на мускулите на гърба и корема, и избягване на тежки натоварвания.

Какви упражнения са подходящи за хора с лумбаго?

  • Подходящи упражнения включват леки стречинг упражнения, йога и плуване. Винаги е добре да се консултирате със специалист по физиотерапия за индивидуална програма.

Да не се превишава препоръчваната дневна доза от 1 таблетка. Не е заместител на разнообразното хранене. Да се държи далеч от деца. Заявление БАБХ №4421/01.03.2023 Т22230080/02.03.2023

 

Редактор: Мира Мирчева