В село Драганово хората живеят в горещините с пресъхнали чешми

Жители на горнооряховското село Драганово излизат на протест, защото са принудени да живеят в жегите с пресъхнали чешми. Местните хора са недоволни, че от години проблемът с безводието няма решение. Те ще блокират моста в края на селото от 7:30 до 8:30 ч.

Безводие в екстремната жега: Десетки населени места у нас останаха без вода

Лятно време жителите на Драганово достигат 3000 души. Всяка година в района има протести заради безводието. „През последните 30 години винаги е имало воден режим в селото. Тази година от началото на лятото има спирания на водата”, разказват хората.

Пернишко село е без вода в продължение на три дни

Снимка: Мартин Георгиев, NOVA

По думите на кмета Иван Кишев проблеми с водоподаването в селото има от поне половин век. „От 50 години живея и работя в Драганово и все няма вода. Проблемът е, че довеждащият водопровод, който минава точно под главния път, е стар и амортизиран. Много често има аварии, които предизвикват спиране на водоподаването. През септември 2023 г. в Община Горна Оряховица има проект за подмяна на водопреносната мрежа в Драганово, но до момента нито аз, нито жителите имаме някаква информация какво ще се случи”, обясни той.

Снимка: Мартин Георгиев, NOVA

Повече по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcas