Причина е чумата по дребните преживни животни, която вече е силно разпространена в Гърция и Румъния

От днес по всички гранични пунктове е въведена дезинфекция на влизащите в страна автомобили. Това е част от превантивните мерки срещу чумата по дребните преживни животни, които България взима, след като в Румъния и Гърция болестта вече е силно разпространена.

Въвеждаме задължителна дезинфекция по граничните пунктове  

От тази сутрин по всички пунктове автомобилите се пръскат с дезинфектанти. Засега с изключение на турската граница, дезинфекцията е безплатна.

На граничния пункт с Гърция „Капитан Петко Войвода” край Свиленград пътниците не бяха изненадани, защото част от тях не бяха чули за това заболяване, което вече наистина е изключително широко разпространено и в съседна Гърция на километри от тук, и в Румъния. Десетки са огнищата, хиляди са животните, които предстои да бъдат унищожени. В България преди дни бяха въведени някои по-леки мерки срещу разпространението на чумата по козите и овцете, а от вчера в сила са още по-сериозни мерки.

Всички животни, които напускат фермите и стадата, трябва да бъдат здрави. Това ще се установява по два начина. Ако животните отиват за доотглеждане в друга ферма, те трябва да дадат отрицателен тест. Ако отиват за клане, трябва да бъдат прегледани от лекар, който да установи, че не са заразени.  

 

Заболяването е изключително заразно, но се предава само от болно на здраво животно. За това и е много важно да не се смесват стадата. Не е опасно за хората, така че на този етап няма шанс месо от него да бъде консумирано или да попадне случайно на нашата трапеза.

Много е важно да се спре разпространението и да не се допуска, защото ако се стигне до зараза, се унищожават целите стада.

„При въвеждането на тази  допълнителна рестриктивна мярка сме уведомили двете държави по официален път. Целта е да предпазим нашата страна, докато получим по официален път отговорите от тях, защото ще им отнеме време да уведомят своя транспортен бранш и гражданите си”, каза Даниел Денев, началник отдел "Здравеопазване на животните". „Докато се получи отговор, няма да събираме такси”, допълни той.

На граничния пункт „Капитан Петко войвода” се ползват съоръженията, изградени преди десетилетия. Според преминаващите, дезинфекцията не е много ефективна, но повече ги притеснява, че ако стане платена, това допълнително ще бави трафика и ще струва допълнителни средства.

Чумата по дребните овцете и козите се предава само от болно на здраво животно. Тя не е опасна за хората, но при заразено животно се унищожава цялото стадо. Затова най-важните мерки са недопускане на проникване на заразата в стадата.

„Собствениците да засилят мерките за биосигурност, да не допускат смесване на техните стада да пашуват заедно с други стада, тъй като инфекцията е изключително контактна”, препоръча Даниел Денев, началник отдел "Здравеопазване на животните".

Всички животни ще излизат от фермите само след преглед, а в други стада и след отрицателен тест. В съседна Гърция огнищата вече са 35, а в Румъния - 46.

Дезинфекцията е част от мерките на Българската агенция за безопасност на храните, преди в страната да е регистрирано огнище на опасното заболяване. Всички овце и кози, които ще превозват до други стопанства, ще могат да пътуват след отрицателен тест за болестта, а когато отиват в кланица - след преглед от ветеринар. Най-близкото до България огнище на заразата е в Гърция в района на Комотини.

"Не е проникнала все още в страната. Всичко се прави с превантивна цел. Тоест ние трябва да предотварим контакт на болни със здрави животни", заяви зам.-министърът на земеделието Деян Стратев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase