Лилия заяви пред NOVA, че не познава собствениците

Само пред NOVA говори служителка в дома за възрастни хора в Банкя, който в сряда беше обхванат от пламъци. При инцидента загина един човек, а трима бяха ранени. Служителката Лилия каза, че е станала свидетел на инцидента.

По информация на NOVA освен, че хосписът е бил нелегален, служителите му са работили без договори. 

Задържаха жената, стопанисвала дома за възрастни хора в Банкя

За възрастните хора се грижели две жени. Според едната от тях пожарът е избухнал в стаята на загиналия човек заради незагасена цигара. Мъжът понякога заспивал, докато пушел, разказва Лилия.

Малко, след като сервира обяда на възрастните хора, за които се грижи, Лилия чува викове за помощ. "Докато простирах дрехите, жената, която ме нае, започна да вика: "Лилияна, ела да видиш, че гори". Той пушеше много цигари. Не можахме да спасим нищо", казва служителката. 

"Извадихме първо останалите и после ние излязохме. Извикахме Бърза помощ", пояснява Лилия и допълва, че косата на колежката ѝ също пламнала.

Кметът на Банкя: Общината не знаеше за съществуването на старческия дом и проверките в него

Лилия започнала работа в дома преди около месец. Твърди, че не знае, че не е бил легитимен. Но въпреки това работела без договор. Очакваното възнаграждение, което така и не получила, трябвало да бъде в размер на 400 лв.

В началото тя се грижела за 10 души. След проверките на отговорни органи и институции обаче броят на обитателите на дома започнал да намалява и към вчеррашна дата те били само четирима, казва Лилия. "Имаше двама мъже и две жени. Бяха болни, на легло", споделя служителката. Изведените от дома в Банкя вече са настанени в други институции.

Лилия каза още, че не познава собствениците. Наета била от жена, която по думите ѝ отговаряла за дома. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase