10 дни след инцидента следователи влязоха в складовете

Продължава разследването на взривовете в складове за пиротехника край Елин Пелин, при който загинаха четирима души. 10 дни след инцидента следователи влязоха на мястото, за да проучат причините за взривовете.

Четири станаха жертвите на взривовете край Елин Пелин (ОБЗОР)

Днес Софийската окръжна прокуратура и Националната следствената служба дадоха подробности за разследването по случая. Разследват се всички възможни версии за инцидента - от човешка небрежност до повреда, както и умишлено деяние. А на фона на недоволството на жителите в района, МВР и регионалното министерство създадоха работна група с цел промяна на минималното разстояние на опасни складове от населени места.

В пресконференцията участваха административният ръководител на Окръжна прокуратура-София Наталия Николова, Ивелина Христова, и.ф. директор на НСлС, зам.-окръжният прокурор на ОП-София и наблюдаващ прокурор по делото Николай Попов и следовател Иван Делчев, ръководител на разследващия екип от НСлС.

"За изключително кратко време и в трудни условия бяха проведени първите действия по това разследване. Слава Богу, успяхме да приключим с първото следствено действие между 5 и 9 август - оглед на мястото, както и на складовете в близост", каза Наталия Николова.

По думите ѝ до момента са извършени общо 8 огледа и са разпитани 34-ма свидетели. Изискани са и записи от телевизиите, отразили случилото се.

"Разследват се всички версии за инцидента. Не изключваме нито варианта за случайно деяние, нито небрежност, нито противоправни действия", каза още тя.

Иван Делчев добави, че заради метереологичните условия е възможна версията и за "самозапалване".

"В НСлС се сформира екип от шестима следователи, които работят по случая", обясни Николай Попов. Той припомни, че двамата загинали на място са починали от "взривни травми". Направена им е и ДНК експертиза за идентифициране.

Той добави, че "насоките, в които ще се назначат експертизи, са свързани с архитектура, строителство, взривно дело, химия и физика".

Ивелина Христова добави, че се очаква "комплексна експертиза на веществени доказателства, както и пожаротехническа експертиза". По думите ѝ са събрани над 50 веществени доказателства и всички записи от охранителни камери, които предстоят да бъдат разгледани.

"Опасността е голяма. При такива пожари, ако има възможност за гасене трябва да се изполва преграда - нещо зад което да залегнеш. Постоянно съществува опасност от нови взривове и затова ситуацията е била много по-страшна там", каза Владислав Петров, пожарникар с 30 години стаж.

През 2006 той се бори с пламъците в предишния склад за пиротехника на същата фирма. Когато вижда взривовете в Елин Пелин, с ужас си спомня за миризмата и картината на горящата пиротехника 18 години по-рано. 

Репортер: Мартин Керефейски

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase