Най-бързо България трябва да реагира с номинация за еврокомисар

Основната задача пред новото правителство е провеждането на предсрочните избори. От тях ни делят точно два месеца, в които ще трябва да бъде направена цялата организация. Освен това, заради напредването на времето, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще трябва да подготви проект на бюджет за следващата 2025 г.

България трябва да представи своята номинация за еврокомисар след пет дни

Най-бързо в този момент обаче трябва да се реагира с номинацията на България за нов европейски комисар. Страната ни има срок до петък да предложи номинациите си пред Брюксел. Димитър Главчев вече обяви, че започва разговори с парламентарните формации от утре.

„На първо място ние внесохме изменения в правилника на Народното събрание, с които парламентът да потвърждава предложенията за еврокомисари на правителството. Ще се съберем да обсъдим това, което г-н Главчев каза днес и ще ви информираме”, каза Божидар Божанов от ПП-ДБ.

Според и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров, ако партията бъде поканена за консултация, депутатите ще бъдат готови да предложат имена. „Смятаме, че това е първата и най-важна задача пред този кабинет, с оглед на скъсените срокове. По-малко от седмица и реалната възможност България да получи добър ресор”, посочи още той.

„Ще отидем и ще кажем своите номинации и виждания, но по Конституция това се решава от Министерския съвет. Предстои да се съберем и да решим дали изобщо ще имаме номинации. Фон дер Лайен и нейната комисия са всичко друго, но не и нещо, което ще защити националните интереси”, заяви зам.-председателят на „Възраждане” Цончо Ганев.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase