Болестта се предава след ухапване от заразен комар

Първи жертви на западнонилска треска у нас. Двама души са починали, потвърдиха за NOVA от Здравното министерство. Засега има информация за още един българин, който е носител на болестта. И тримата заразени са на възраст между 61 и 74 години.

Единият от тях е от област Хасково. Мъжът е бил в Гърция през месец май. Връща се в страната в началото на август поради оплаквания от изтръпване, силни болки в мускулите, обрив по кожата, повръщане и температура 38 градуса, които за няколко дни отзвучават спонтанно. Намерен е в безсъзнание в дома си от близките му. Той е хоспитализиран и е лекуван от бронхопневмония. Хоспитализиран е, но с диагноза – бронхопневмония. След лечение с антибиотици е изписан, но симптомите продължават. Ново изследване установява болестта. Пробата от Хасково се потвърждава в частна лаборатория в София.

Другите два случая са от София. Пациентите са хоспитализирани по спешност в увредено общо състояние със слабост в крайниците, отпадналост, повишена температура. При единия от тях е налице придружаващо заболяване - болест на Паркинсон. Именно те са завършили с летален край.

Какви са симптомите на западнонилската треска и как протича заболяването

Според директора на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова тепърва се очакват още случаи, тъй като пикът на заболяването е именно през август и септември. Тя препоръча хората, които имат грипоподобни симптоми през този период, да се изследват за западнонилска треска. „Болестта отдавна е в България. Тя всъщност тръгна от западния бряг на река Нил и от 90-те години на миналия век вече е в Европа с няколко по-големи епидемични взрива", обясни Христова. 

Инкубационният период на западнонилската треска е между 3 и 14 дни. Около 80% от инфекциите при хората протичат без симптоми. Всеки пети заразен с вируса развива заболяването западнонилска треска, което обикновено протича леко до умерено тежко, с грипоподобни симптоми – температура, главоболие, неразположение, умора. Възможна е и поява на обрив, гадене и повръщане. При по-малко от 1% от заболелите протичането е тежко и засяга нервната система (енцефалит, менингоенцефалит). Това се случва предимно при хора в напреднала възраст и с придружаващи заболявания. Смъртността при лица от рисковите групи достига до 17%.

Тъй като обикновено заболяването се разпространява сред хората от заразени комари, които се инфектират от заразени птици, е необходимо да се вземат лични предпазни мерки, казват от Министерството на здравеопазването. Те включват използване на репелент за комари, носене на дрехи, които покриват откритите части от тялото, замрежване на прозорците, използване на уреди и препарати за домашна дезинсекция.

Обсъдиха извънредни мерки в София заради западнонилската треска

Здравното министерство е изпратило писма до Регионалните здравни инспекции в страната с указание за засилване на надзора и контрола на заболяването. Препоръчани са и конкретни действия, включително информиране на медицинските специалисти за епидемичната ситуация в страната и насочване на вниманието към откриване на случаи с фебрилитет с неясна етиология или инфекции на централната нервна система (вирусен менингит/енцефалит), независимо от анамнеза за ухапвания от комари. Здравните власти в София се събраха на спешна среща. Издадено е предписание столицата да бъде допълнително обработена за комари.

„Два са основните видове комари, които имат отношение към предаването на вируса. Те са малко по-малки от обикновените. Един от отличителните белези на тигровия и тропическия комари са малки бели петънца върху коремчето.  За голяма част от комарите, които ежедневно срещаме, все още не е потвърдено дали могат да предават това заболяване”, уточни инфекционистът доц. Трифон Вълков.

От Националния център по заразни и паразитни болести работят по установяването на евентуален четвърти заразен български гражданин. Той също е мъж на над 60 години.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в периода 01.01. – 31.07.2024 г. осем държави са съобщили за 69 местни случая на ЗНТ при хора, както следва: Гърция (31), Италия (25), Испания (5), Австрия (2), Унгария (2), Сърбия (2), Франция (1) и Румъния (1). От тях 8 случая са завършили летално - в Гърция (5), Италия (2) и Испания (1). Случаи са регистрирани и в Косово (1) и Албания (3).

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase