Ще се прави по-ранна обработка срещу комари в дунавските градове през 2025 г.

Държавата обяви мерки в Дунавския регион, заради първите случаи на западнонилска треска у нас. Здравният министър Галя Кондева се срещна с кметове на градове по поречието на Дунав, като решиха – обработката срещу комари догодина да започне по-рано. Междувременно от националния център по заразни и паразитни болести съобщиха за потвърден от тях четвърти случай на заболяването. Но по-късно от ресорното министерство отхвърлиха тази информация с уточнение – става въпрос за дублиране на един и същи случай.

Всеки от първите три случая на западнонилска треска в България за тази година е потвърден в референтната лаборатория по арбовируси на Центъра по заразни и паразитни болести.

„При нас се потвърждава чрез серологични методи, тоест търсим антитела в серум. Както и правим така наречения PCR”, Елица Панайотова, гл. ас. в сектора по арбовируси към НЦЗПБ.

През 2018 година, когато за последно е имало случаи на заболяването у нас, в НЦЗПБ изследват около 130 проби – и за 15 е доказано, че пациентите са със западнонилска треска.

Кантарджиев за западнонилската треска: Някои хора боледуват по-тежко заради дефицит на имунната система

„Миналата година в лабораторията постъпиха около 50 проби и нямахме нито един потвърден случай. От началото на годината до момента са постъпили 24-25 проби, от които при нас потвърдихме 3 положителни”, посочи Панайотова.

В резултат здравните власти направиха спешна организация за повишаване на вниманието и информираността за заболяването сред лекарското съсловие.

„Как да се разпознае заболяването е много трудно. Това е и една от причините да изпратим писма до цялата лечебна мрежа през РЗИ, с която да напомним симптомите. Трябва лекарите да мислят за заболяването и когато се види, че симптомите са по-тежки – да се търси възможност за лабораторна диагностика”, заяви главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.

„Хората се притесняват. Звънят да ни питат, но по принцип трябва да се потърси лекарска помощ при съмнения за западнонилска треска, а не директно да идват към нас за изследване”, подчерта Панайотова.

И експертите са категорични - място за паника няма, но при проява на по-сериозни симтпоми – лекуващият лекар е този, който преценява дали западнонилската треска е сред предполагаемите диагнози.

Първи жертви на западнонилска треска у нас

„Най-важното е, ако се появят симптоми от централната нервна система – сънливост, главоболие, дезориентация, прояви на засягането на мозъка – тогава трябва веднага да се търси медицинска помощ. При всички други случаи – температура, болки по мускулите, адинамия – нещата отшумяват и остават без последици”, обясни вирусологът проф. Тодор Кантарджиев.

А за да се предприемат превантивни мерки за летния сезон догодина, кметове на общини по поречието на Дунав се срещнаха със здравния министър Галя Кондева.

„До 15-ти октомври поеха ангажимент да пуснат процедурата за догодина. Така че да бъде избран изпълнител още зимата и както е по всички правила - март месец да има третиране.
Мога да успокоя всички, че вече 8 пъти всяко едно населено място в общината е третирано”, заяви кметът на Русе Пенчо Милков.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase