От днес може да бъде сдвоена информацията от здравното досие и мобилното ни устройство

Вече може да влезем в своето здравно досие през мобилния си телефон. За да стане това, е нужно да инсталираме приложението еЗдраве, което вече функционира във всички 28 области на страната, съобщиха от Министерството на здравеопазването. То може да бъде свалено безплатно от Google Play или App Store. От днес вече може да бъде сдвоена информацията от здравното досие и мобилното ни устройство. Мобилни екипи на здравното ведомство с ясно обозначение и документи могат да помогнат на хората за подобно сдвояване в паркове и в търговски обекти. Пациентите трябва само да носят със себе си лична карта. Няма нужда от електронен подпис.

В ъв вторник над 1100 души получиха съдействие в изнесените пунктове в София, Пловдив, Благоевград и Монтана, както и във всички офиси на регионалните здравни инспекции (РЗИ), регионалните здравноосигурителни каси (РЗОК) и „Информационно обслужване“ АД (ИО).

На опашката пред един от четирите пункта в София - пред Националния дворец на културата,  екип на NOVA срещна Десислава и 3-годишната ѝ дъщеря.

„40 минути поне чакам, най-вече заради детето. Тя често боледува в детската градина и искам да ѝ следя изследванията и прегледите”, обясни Десислава Костова, майка на 3-годишната Александра.

Кога всеки ще има достъп до електронното си здравно досие

Минути по-късно всичките здравни данни на Десислава от 2020 година вече са достъпни в телефона ѝ. С важна уговорка. „Исках достъп и до досието на баба ми. Но казаха, че няма възможност. Казаха, че трябва да е лично, дори с пълномощно не може. Но имам достъп до данните на дъщеря ми”, подчерта Десислава.

Приложението за мобилни устройства „еЗдраве“ дава достъп на потребителите до редица документи. Но и тепърва предстои да се развива.

"До края на месеца очакваме и допълнителни услуги, като информация за това кога гражданите трябва да отидат на профилактични прегледи, имат ли издадено направление. Кога трябва да се направят имунизации. Родителите, които са сдвоили приложението и имат достъп до досието си, ще получават информация за своите деца до 18-годишна възраст", обясни д-р Галя Кондева, министър на здравеопазването.

И допълни, че една от следващите задачи, "която е предвидена да се реализира до края на годината, е личните лекари да имат достъп до досиетата на своите пациенти". 

Освен в София от днес пунктове работят във всички останали областни градове у нас. Освен в паркове, някои са позиционирани и в големи търговски центрове. Мобилният екип в мола в Пловдив вече е регистрирал над 130 души за 3 дни. Услугата е безплатна и се извършва много бързо.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase