Те влизат в сила от 1 октомври

Ще се отразят ли на потребителите новите правила за ипотечните кредити, които влизат в сила от 1 октомври?

Кои са трите конкретни мерки, които БНБ предприе? Това са ограничение на ипотечната ни месечна такса до 50% от дохода ни, таван на процента, който обезпечават кредиторите, от общата сума на кредита. Той вече ще бъде в размер до 85%. Третата промяна в правилата е, че срокът за изплащане на  кредита ще е най-много до 30 години.

Според кредитори тези стъпки са превантивни и целят да запазят сигурността на системата. Те обаче смятат също, че ще доведат до оттегляне от пазара на хората с най-ниски доходи, а и на заетите в сивата икономика, които и до момента трудно са закупували жилища заради ръста в цените и инфлацията.

БНБ затяга критериите, по които банките да отпускат жилищни кредити

За някои хора обаче закупуването на собствено жилище ще се случи точно на прага между старите и новите условия за отпускане на кредит. „Решихме, че е най-добре кредитът да се отпусне за 30 години и предвид естеството на моята работа условията бяха добри. Постигнахме 90% от пазарната оценка на имота. Това до някаква степен се повлия и от факта, че самото жилище е с много висок енергиен клас на ефективност”, споделя Лъчезар Любомиров, който работи като IT специалист. Така за Лъчезар самоучастието ще бъде 10% от стойността на сделката. От следващия месец този дял за всички останали хора ще скочи на поне 15 на сто. Лъчезар споделя, че това за него би било проблем. „Щеше да се наложи да изтегля допълнителен потребителски кредит, за да покрия разликата”, посочва IT специалистът.

Според кредитни консултанти разликата в ипотеките ще усетят чувствително само част от търсещите жилище. „Най-засегнати ще бъдат хората с най-ниски доходи, на които в момента заради ръста на цените през последните няколко години им е все по-трудно. Част от тях излязоха от пазара и преди ограниченията заради по-високите цени на имотите. Ние винаги сме съветвали - не повече от 30% от месечния доход. Досега имаше банки, които си позволяваха съотношение 60/40”, казва кредитният консултант Тихомир Тошев. Наблюденията на Невена Георгиева, която е мениджър "Ново строителство”, са, че хората, които търсят имоти от този тип, обикновено имат по-голямо самоучастие и са с доходи над средните за страната и София.

Хампарцумян: Изискванията на БНБ са, за да не взимат хората ипотечни кредити на ръба на възможностите си

Анализаторите допълват също, че според тях мярката е изцяло превантивна и цели създаването на нискорискова кредитна среда. „От началото на година ръстовете на ипотечното кредитиране са много високи. В повечето случаи са 20-25%. Всеки пазар, който започне да расте с повече от 10%, се смята, че крие рискове вбъдеще да задлъжнеем повече, да не можем да връщаме кредитите”, допълва Тошев.

Каква част от жилищния пазар ще бъде обхванат от мерките и ще доведат ли те до овладяване на високия процент ипотечно кредитиране – ще стане ясно от анализи на БНБ.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase