Бившият вътрешен министър коментира и ролята на министерството по време на изборите

„Във всяка една предизборна обстановка ролята на МВР е една и съща – охранява изборни бюра и транспортира бюлетини. По-интересна е и ролята на Вътрешното министерство при превенцията и противодействието срещу контролирания вот. Явлението „купуване на гласове” е между продавач и купувач, като продавачите са политическите партии, които искат да постигнат по-висок резултат в конкретна избирателна секция”, коментира в студиото на предаването „Денят на живо с Наделина Анева” бившият вътрешен министър проф. Веселин Вучков.

Председателят на ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

Според него по-голямата част от т. нар. постъпления срещу политическите права на гражданите не са тежки престъпления, поради което е забранено използването на специални разузнавателни средства. „Много е трудно да се открие физическо лице, което е готово да свидетелства”, посочи още проф. Вучков.

„През последните седмици се появи разцепление в ДПС, това е своеобразен политически канибализъм”, каза той за случващото се в Движението. И добави: „Нашият народ е показал колко етнически е толерантен, не би подкрепил политическа сила, която би ескалирала политическо напрежение”.

Проф. Вучков обсъди и темата за възнаграждението на служителите в МВР. „Само за увеличаване на заплати и осигуровки в МВР са необходими 1,2 млрд. лева, а парите все още ги няма. Темата за реформи в МВР не се дискутира през последните години”, добави бившият вътрешен министър.

Проф. Вучков коментира и новината, че Германия въвежда временен контрол по всички свои сухопътни граници от 16 септември. „Това не е краят на Шенген, но е сериозно предизвикателство за свободното движение. Свободата на придвижване е основна ценност в Европа. България не трябва да отслабва усилията си по темата „Шенген”. От 2011 г. всички предварителни критерии са осъществени от страната ни”, каза още той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase