Александър Николоски коментира липсата на знамето на РСМ при неформалната среща на президентите на двете страни

Ново напрежение в отношенията между София и Скопие след неофициалното посещение на Гордана Силяновска в България. Този път властта в Република Северна Македония определи българския президент като „нецивилизован” и нарече българските представители „мизерни”. Последва остра реакция от страна на властта в България. Министерството на външните работи излезе с позиция, коментари имаше и в Народното събрание.

Вече няколко дни съседите не спират с публичните атаки срещу България след частната визита на президента им у нас. Тогава Гордана Силяновска се срещна с президента на България, но заради неофициалното ѝ посещение протоколът не изисквал националният им флаг да е поставен, обясниха от „Дондуков” 2 преди дни. Въпреки това, критиките от РСМ към нас не спират.

„Домакинът нито е цивилизован, нито е пристоен, нито има уважение, затова ситуацията е такава, каквато е. По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат”, беше част от изказването на вицепремиера на Република Северна Македония и министър на транспорта Александър Николоски в телевизионно интервю.

Вицепремиерът на РСМ: Нямаме обща история и корени с България

В своя позиция днес от Президентството ни заявиха, че „очевидно срещата силно безпокои определени кръгове в правителството на Северна Македония”.

„Откритият и конструктивен диалог дори и на неформална среща, каквато се проведе между президентите на България и Република Северна Македония на 13 септември, очевидно силно безпокои определени кръгове в правителството на Северна Македония. Манипулацията на фактите и истеричните реакции на правителството на РСМ не будят оптимизъм, че югозападната ни съседка желае отношенията с България да напуснат полето на провокациите и режисираните скандали”, обясниха от „Дондуков” 2.

„За „цивилизоваността” на новото правителство на РСМ тепърва ще се съди по това дали то ще продължи да бъде част от кампаниите за разпалване на език на омразата към България, или ще им противодейства, от способността му да уважава международните договори и от реалното му ангажиране с изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС. Принадлежността към Обединена Европа изисква реална воля, системни усилия и конкретни резултати”, допълват от „Дондуков” 2.

От Външното ни министерство отказаха да влязат в подобен „неевропейски тон”. В позицията на МВнР се казва: „Във връзка с поредните обидни квалификации към България и българския народ на официални лица от Република Северна Македония, категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон. Нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога”.

От МВнР заявяват още: „За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония”.

Темата не беше подмината и в българския парламент. 

Даниел Митов, ГЕРБ: За такава обидна квалификация в една европейска държава се взима главата на министър веднага

„За съжаление, ескалацията в реториката на Скопие стигна дотам, че да се говори по такъв непристоен начин. Министър в правителство на европейска държава няма право да използва такива думи по отношение не просто на съсед, а на която и да било европейска държава и друг европейски народ. Това заяви депутатът от ГЕРБ Даниел Митов.

„Очевидно това е поредната провокация от страна на властите на Република Северна Македония, целяща разрушаването на добросъседските отношения и постигнатото до момента”, категоричен е Митов.

По думите му българските власти трябва да отговорят на македонското правителство. „Видях, че Външно министерство вече е излязло с позиция, но трябва да се отговори максимално твърдо и в същия момент без емоции и без свръхреакция. Естествено, за нас е важно да видим каква ще е реакцията на премиера на Република Северна Македония и на самото правителство. За такава обидна квалификация в една европейска държава се взима главата на министър веднага, моментално, на място хвърлят оставки”, подчерта Митов.

Според него могат да се правят изводи за следващи стъпки, когато стане ясна реакцията на правителство в Скопие. „Тогава можем да направим коментари, които вече ще са основани на преценка за стореното или нестореното от тяхна страна”, заключи депутатът от ГЕРБ.

Асен Василев, ПП-ДБ: Трябва да има реакция от страна на България

„Смятам, че думите са обидни, непремерени. Македонските политици трябва да разберат едно: Ако искат да бъдат член на Европейския съюз, трябва да спазват писмените споразумения”. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната – Демократична България” Асен Василев.

„Има писмено споразумение между ЕС, България и РС Македония, което защитава българските интереси, с което македонците са се съгласили, и те трябва да изпълнят това споразумение, ако искат да влязат в ЕС”, посочи Василев. И добави: „Всякакви други емоционални изблици няма да помогнат под никаква форма”.

Мицкоски: Ще променим Конституцията, ако имаме гаранция за влизане в ЕС след максимум 5 години

„Според мен трябва да има реакция от страна на България, която да напомни точно това – има писмено споразумение, то трябва да се изпълнява”, подчерта Василев. Той отбеляза и че Европа също трябва да излезе с реакция. „Нашето външно министерство трябва да работи с Европа, защото знаете колко ни плюха за това споразумение, което направихме, но всъщност това вече не е проблем между България и РС Македония, а между РС Македония и Европа. И българските интереси се защитават и от Европа”, смята още той.

Според Василев северномакедонците трябва да разберат, че ако искат да влязат в ЕС, има споразумения, които трябва да се изпълняват.

„Възраждане”: Еничарите най-много мразят народа, от който са се отделили

„Азбучна истина е, че еничарите най-много мразят народа, от който са се отделили. Изказването на македонския министър за пореден път потвърждава тази максима. Това обаче не променя факта, че мнозинството от населението в Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура - включително и министър Николовски”, заявиха в позиция от „Възраждане”.

Делян Пеевски, ДПС: РСМ трябва да получи категоричен отговор от българската държава

След поредната скандална и недопустима арогантност, проявена от проруския режим на Християн Мицкоски, РСМ трябва да получи категоричен отговор от българската държава. Това заявява председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

„Посланикът на Република Северна Македония трябва да бъде незабавно отзован, докато България и българите не получат подобаващо извинение за обидите срещу българската държава и народ! И да се знае, че няма да търпим никой повече да си позволява подобно отношение! Още по-малко, представители на власт, претендираща, че държавата им, за която България направи толкова много като подкрепа през годините, има място в европейското семейство”, заключва Пеевски.

Иван Иванов, БСП: Подобен изказ може да взриви отношенията ни тотално

„Подобен език е недопустим, особено в контекста на кандидатстването на Македония за членство в ЕС. То не допринася по никакъв начин за подобряване на междусъседските отношения. Подобен изказ може да взриви отношенията ни тотално. Това беше проява на много лош вкус”, каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Иван Иванов.

Иванов заяви, че държавата ни е направила всичко възможно, за да се намери правилният път РСМ да стане член на ЕС, включително и договор за добросъседство между двете страни, който не се изпълнява от тях. „Външно министерство трябва да извика македонския посланик в Народното събрание за обяснение. Подобен изказ обижда и общата ни история, която е факт”, заяви Иванов като историк и наблегна, че всяко обратно твърдение е категорично лъжа и фалшификация. „Има безброй факти и обстоятелства, зад които стои и цялата историческа общност в България. Реакцията на страната ни трябва да бъде много остра при този език”, подчерта зам.-председателя на ПГ на левицата.

Иванов коментира и твърдението, че причина за това изказване е липсата на македонския флаг по време на визитата на президента на РСМ в България с думите: „Непознаването на международния протокол не е обяснение от тяхна страна и извинение за подобни действия. И от Президентството, и от Министерството на външните работи на България беше казано, че това е неофициална визита Спекулациите на тази тема не са продуктивни”, заключи депутатът.

Тошко Йорданов, ИТН: Доказателство защо Република Северна Македония няма място в ЕС

„Това е доказателство защо Република Северна Македония няма място в ЕС, както и за националното предателство, което извършиха в ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ с вдигане на ветото върху присъединяването ѝ. Подобен тип реторика и държавни ръководители, които си позволяват да говорят така, нямат място в ЕС”, коментира Тошко Йорданов.

 „Аз съм историк, няма обща история поради една проста причина, че те са част от българската история. Тук можем да се съгласим, че имат нещо като история от 1944-45 г., когато ги създават по Коминтерновска линия. Имат история като територия, като народ нямат, защото са част от българската история“, добави председателят на ПГ на ИТН.

„Надявам се държавните ни ръководители да се сетят, че са българи и да защитят страната ни”, каза още той. По думите му се прави проблем от нещо, което не е проблем. Посещението при президента Радев на техния президент е неофициално, няма нужда да се слагат знамена, поясни Йорданов.

„Сега ще видим нашите партньори от ЕС колко са ни партньори, защото поведението на северномакедонските управляващи всъщност е неуважение към целия ЕС”, коментира депутатът. Той припомни, че има подписан договор, а правилата са ясни.

„В момента нашите европейски партньори би трябвало да реагират изключително остро и да кажат, че докато не започнат да спазват договорите, РСМ няма никакво място в ЕС и няма да се отворят преговорните глави, пътят е описан в преговорната рамка”, каза Йорданов.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, БГНЕС