Репортаж на Voice of America

Двете основни политически партии в САЩ имат една и съща позиция по темата за начина на работа на социалните медии, и че той трябва да се промени, разказва Voice of America.

Който и да спечели изборите за Белия дом, вероятно ще преследва тази цел.

Доналд Тръмп заяви: „Ако нямаме свобода на словото, тогава просто нямаме свободна държава.“ Той е на мнение, че правото на свободно слово е гарантирано в Първата поправка на Конституцията на САЩ, но се нарушава от някои компании, които стоят зад определени социални медии.

След нападението срещу Капитолия, достъпът на самия Тръмп в някои сайтове беше ограничен. Той обеща, че ако бъде преизбран за президент, ще настоява Конгресът да предприеме мерки за ограничаване на цензурата. Тръмп коментира необходимостта от преразглеждане на конкретен раздел - 230, с който се дава възможност на платформите да могат да модерират и премахват съдържание, без да носят отговорност за това.

Свобода на словото: Комици имигранти в САЩ разказват своята история на сцената

„Сега често чуваме, че Първата поправка се нарушава от тези платформи. Първата поправка обаче се прилага само до ограничаване правото на свободно слово от правителството. Самите платформи са частна собственост и като такива имат права, които не обект в Първата поправка“, казва Бранди Нанке, директор на Калифорнийския университет - Бъркли.

По-ранните опити за преразглеждане на раздел 230 се провалиха. След като акаунтите на Тръмп бяха забранени през 2021 г., Флорида и Тексас - два щата с републиканско мнозинство, приеха закони, ограничаващи възможността на социалните медии да контролират политическата реч на техните сайтове. Но тези закони бяха отложени тази година, когато Върховният съд на САЩ постанови, че медийните компании имат право да вземат редакционни решения без намесата на правителството.

Нюзрум без редактор: История за борбата за свобода на словото

Политици от Демократическата партия, представлявана от Камала Харис, често обвиняват социални медийни за това, че допускат твърде много вредна реч на своите платформи.

През 2022 г. вицепрезидентът Харис създаде работна група в Белия дом за справяне с проблема. Още тогава Харис заяви, че омразата е станала толкова често срещана в интернет, че се е превърнала в нормално явление в обществото, а за някои потребители дори в неизбежна част от общуването.

Засега компаниите, които стоят зад социалните медии, имат право да контролират съдържанието на сайтовете им. За много политици и граждани този въпрос скоро няма да бъде разрешен, посочват от VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America