Комедиантът определя настоящата действителност по-скоро като тъжна

Димитър Туджаров е един от най-популярните български комедианти. За първи път излиза на сцена, когато е едва 7-годишен, за да играе в училищна постановка. Оттогава животът му е неразривно свързан с хумора. Прозвището "Шкумбата" получава от баща си.

„Баща ми, светла му памет, е играл футбол и то на такова ниво, че бил в българския национален отбор, когато са играли на стадион „Юнак”, където е нямало трева. „Шкумбата” е в пиринския край, герданът на ракията, която е над 62 градуса. Тоест серт. Той беше невероятен като човек, но на терена беше точно „Шкумба”, серт. От разказите на футболисти от онова време – казаха: „Баща ти веднъж за неправилно свирене на дузпа скъса гащите на съдията, който клекна и чака минути да му донесат нов екип”. От баща ми се залепи на мен и така, може би, ще продължава”, обясни комикът.

И макар да е сред повелителите на хумора и царете на комедията, Шкумбата определя настоящата действителност по-скоро като тъжна. „Технологиите, IT и прочее, всичко напредна в годините страшно бързо. Всичко това се стоварва в нас, в нашия мозък. Това е едно. Но пък обществото, като хора, се развиваме много по-бавно и едното е следствие, това бързане на технологиите, ни кара да ставаме все по-изнервени, все по-агресивни, това ние не го усещаме, но аз го виждам наоколо и това е една от причините да нямаме време да се засмеем”, каза Димитър Туджаров.

Шеги по време на криза: Защитна реакция на умовете или бягство

Той даде пример със социалните мрежи. „Има TikTok, сега е модерно, през 10 секунди – можеш да видиш история как се готви най-хубавата баница, след което да видиш пожар, след това да видиш убийство. Всичкото това, което въртят вече и възрастните и младите, това се отразява в нашето съзнание. Просто ставаш като някакъв зрител на нещо, което се случва и не може да те изненада на улицата някоя катастрофа, защото ти това си го виждал, не отиваш да помогнеш, ставаш зрител. Другото е ситуациите, които виждаме по целия свят, които искаш или не – ти участваш чрез медиите в тях – войни, напрежение, глад, всичкото това. Битието определя съзнанието”, смята Шкумбата.

Оказва се, че за да не се удавим в морето от тъга, можем да използваме само един спасителен пояс – хуморът. „Хуморът е, сякаш ако си удавник, скачаш, глътваш малко въздух (поема си въздух) и успяваш да се спасиш. За мен е важно, смехът е лекарство. Смехът е мъжки род, тъгата е в женски. За мен това са две дечица – едно момченце и едно момиченце, братче и сестриче. Смехът се опитва да пази сестричката си, по-малката, да не падне, да не се удари. Смехът помага тъгата да преодолеем по по-лек начин. Това са все едно... сватба върви и срещу нея погребение – това са смехът и тъгата – те са смесени в нашия живот, но трябва да са ръка за ръка”, обясни Димитър Туджаров-Шкумбата.

Шкумбата: Трябва да гледаме с усмивка на живота, всеки ден ни е ценен

Самият шоумен също е намирал спасение и упование в хумора по време на личните си житейски трагедии. „Преди много години, имаше голям концерт в зала „Русия” в Москва. Накарахме руснаците да говорят, че сме малко, но сме много качествени, защото такъв концерт те не бяха виждали в тази зала. На мен, преди да изляза, ми съобщиха, че баба ми, тази, която ме е отгледала, е починала. Аз не мога да тръгна за погребение, не мога да кажа на всички. Излязох и работех. Аз не знам какво съм правил, но след това Хачо ме поздрави и каза: „Не знам защо сълзи ти текоха от очите, но взриви публиката”. Това е нашата работа, аз не мога да покажа на хората тъгата си и да ги направя съпричастни”, разказа Митко Шкумбата.

По думите му българската политика е трагикомедия. „Комедия, защото ние им се смеем, без да можем да направим нищо, но трагедията е, че ние плащаме за техните грешки”, каза той. Политиката е „политикос” една стара гръцка дума, но аз си го превеждам така – „поли” на гръцки е много, „тикос” е интерес. Значи много интереси в едно. Моят приятел Платон едно време е казал, че политиката е умение да защитиш всички граждани и от лошите да направиш най-добрите, тук е обратното.

„ Не мога да не се смея, когато чуя някой от българските политици, който говори така, дори направих схема, в която попълних празни изречения, без нищо, от което навързах 45-минутна лекция, в която аз говоря такива сериозни неща сякаш съм европейски комисар, никой нищо не разбира, но хората гледат и накрая ръкопляскат. Те са най-големите веселяци, но всичко е на наш гръб”, каза Шкумбата и допълни, че думите на политиците изглежда са неразбираеми за обикновените хора, а лутането в спирала от избори още повече изтощава българите.

Той разказа, че излизайки сега на сцената публиката се смее на репликата му: „Абе, отдавна не е имало избори в България”. „ Аз имам чувството, че съм се родил между избори и живея от избори до избори”, каза Шкумбата. Вероятно това е и причината шоуменът да „основе” своя шеговита политическа формация, озаглавена „Българи доволни от живота”. Към момента обаче в нея... не членува никой.

„Аз самият не съм ѝ член, защото съм доволен, но не мога да разбера точно от какво. Нашата бюлетина, книжната, ще бъде кръгла, с мирис на теменужки, трипластова. И ви гарантирам и се договорих с ЦИК, който пуска тото знае, че има едно квадратче за няколко тиража, да не ходиш до пункта, нашата бюлетина ще бъде с такова квадратче, за да може да гласувате 2030-та, 2040-та, да си текат онези избори, а ние да си вършим работата”, каза комедиантът.

Той смята, че партия за българи, доволни от всичко, не би имала популярност. „Това пак ще бъде някаква нулева партия, без лидери и без членове, но ако основен БНП – „Българи недоволни от политиката”, може би 105% ще са членовете. … За жалост политиците станаха хора от лобита, служещи на огромни капитали за отделни огромни фирми, консорциуми. + Бих ги оценил с няколко нули. Две нули знаем, че е WC, три нули може би е български политик във WC. Ние сме ги избрали, за да работят, а те мислят, че сме ги избрали да печелят. Даже предложих „Съединението прави силата” – така пише на нашия парламент, да на пишат „Централен Бизнес Офис”, каза комедиантът. 
Всичкото е за тези проклети финикийски знаци, това е обидно”, допълни той.

„По думите на „Шкумбата” мрачният политически климат далеч не е само български проблем. Скоро бях в Италия и си говорих с италианците – и те се смеят на техните политици. Французите се смеят на техните политици. Това е отговор на хората, които не са в политиката в държавите – да се смеят, защото до това доведоха самите политици. Не знам кога ще станат сериозни. Те ще ми отнемат бизнеса на мен като комедиант”, каза той. Липсва дипломация между големите, които ръководят големите държави.

Отвъд политическите боричкания обаче остават стотиците очи на обикновените хора, вперени в силуета на сцената. Силует, който опитва чрез хумора да им припомни, че освен черно и бяло, действителността има и други нюанси.

„В Сливен направихме един концерт, от който всичките средства дарихме на село Чокоба за една черква - „Св. Иван Рилски”. Влизайки в залата видях зала пълна с хора, които са със стари, но изпрани и чисти дрехи, тъжни, седнали и гледащи мен. Не можех да започна веднага с „Добър вечер, дотук бяхме с добрите новини”. Погледнах и казах: „Благодаря ви, че сте тук. Знаете, че това правим всички заедно. Строим черкви, дано да не дойде време да се крием в тях”, разказа комедиантът.

„Всичко ще мине, всичко е преходно. И това ще мине. Животът e това, което тече, няма рецепта, но си мисля и го казвам винаги: „Опитайте се, една сутрин, отваряйки прозореца си вземете и кажете – днес ще прекарам с усмивка, каквото и да се случи – ще гледам с весели очи на живота. Вечерта, 100% като се приберете ще си легнете спокоен и малко по-щастлив”, призова Димитър Туджаров – Митко Шкумбата.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase