Провела се е среща с посланика на Унгария в София

На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с доставката на пратки с комуникационно оборудване на територията на Ливан и Сирия, съобщиха от ведомството, предаде БТА.

България настоява за отговорно и отчитащо фактите поведение от страна на Будапеща, пише в съобщението.

Пред унгарския посланик е проведен демарш по въпроса, допълват от МВнР.

От ведомстовото подчертават, че са извършени  проверки от ДАНС, съвместно с НАП, МВР и Агенция „Митници“. "Установено е по безспорен и категоричен начин, че в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривовете в Ливан и Сирия", се казва в съобщението.

България няма никакво отношение към производството и преминаването на пейджърите, взривени в Ливан и Сирия. Това каза вчера служебният премиер Димитър Главчев. Той уточни, че страната ни няма отношение и към обмитяването на стоките. Единственото, което се е случило, са парични потоци, които са преминали по фактури. На фактурите пише, че са за услуги. В банките трябва да има основание за преводи. Основанието за превод е услуги, а не стоки, обясни Главчев.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Димитър Абрашев, БТА