Той е изготвен от Съвета за икономически анализи към Министерския съвет

Нов анализ, озаглавен "Как данъчните ставки влияят на облагаемия доход в България?", е изготвен от членове на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет, съобщава БТА. Той ще бъде представен утре от 14:00 ч. в Гранитна зала на Министерския съвет, но вече е публикуван в сайта на структурата, съобщи пресслужбата на МС. Анализът е разработен от членовете на съвета проф. Георги Камбуров и Георги Кочаков, работещи съответно в Университета на Торонто и в "Бундесбанк", но е посочено, че позициите и мненията в него са техни лични и не ангажират работодателите им, самия Съвет за икономически анализи или българската държава. В анализа се изследват взаимовръзките между данъчното облагане, облагаемия доход и броя на отработените часове от физическите лица.

ДДС измама: Разбиха група за търговия с коли, ощетила бюджета с 8 млн. лв.

Докладът разглежда понятието еластичност на облагаемия доход (ЕОД), което отразява доколко чувствителен е облагаемият доход спрямо данъчните ставки и анализира ефекта от премахването на прогресивното подоходно облагане и въвеждането на плоския данък от 2008 г. "Реформата на подоходното облагане от 2008 г. има силно изразено въздействие върху ефективните пределни данъчни ставки (включващи осигурителните вноски) на физическите лица", отчитат Кочаков и Камбуров. "Нашите резултати показват, че данъчната реформа е намалила пределната данъчна ставка за около две трети от всички работещи (предимно лица с високи доходи) средно с около 10 процентни пункта. В същото време данъчната реформа е увеличила пределната данъчна ставка за около една трета от всички работещи (предимно лица с ниски доходи) с около 10 процентни пункта", е записано още в анализа.

Какви са новите данъчни облекчения: Промените за семействата и малкия бизнес

След отмяната на прогресивното подоходно облагане, облагаемият доход на работещите с най-високата ефективна пределна данъчна ставка преди и след данъчната реформа, при които спадът в пределните данъчни ставки е бил от 36 на сто на 23 на сто, се е увеличил с 6 на сто. От друга страна облагаемите доходи на работещите, при които има увеличение на пределната данъчна ставка с 13 процентни пункта, се очаква да намалеят също с 6 на сто, допълват експертите. Това е хипотеза, при коята няма ограничение върху отработените часове от трудещите се.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase