Събитието събра водещи експерти, представители на европейските институции, местни власти и бизнес лидери от няколко страни

На 25 септември 2024 г. се проведе международния форум „Възможности за справедлив преход отвъд границите”, организирано от „Бранд Медия България”. Събитието е част от проекта „Преход на възможностите” (ТОР), чиято цел е да популяризира приноса на политиката на сближаване на Европейския съюз, Фонда за справедлив преход и Плана за възстановяване на Европа за осигуряване на плавен и справедлив преход към климатично неутрална икономика.

По време на форума беше предоставена актуална информация за стъпките и възможностите за икономическо развитие в трите въгледобивни региона на България - Перник, Стара Загора и Кюстендил. Целта на форума е да насърчи междурегионалното сътрудничество с други страни с въглищни региони в преход и да допринесе за по-доброто познаване на инвестиционните възможности и политическите предизвикателства, свързани със зеления преход.

„Този проект е изключително важен за хората, които ще бъдат засегнати. Едно от нещата, за които най-много съжалявам, е, че не водим честен и откровен разговор спрямо тези семейства. Докато политическите процеси текат, докато сме от избори на избори, единствената дума, която използваме е „популизъм”. Но думата няма да помогне на тези семейства, които трябва да се преквалифицират и да намерят нова работа. Призовавам както за справедливост, така и да бъдем честни и отговорни, защото най-вероятно след няколко години ще си зададем въпроса „Какво постигнахме?” Стараем се всеки ден повече и повече да даваме гласност”, коментира управителят на „Бранд Медия България” Боян Томов.

Снимка: Economic.bg

Участие във форума взе и зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов. „Работим усилено по подготовката на доклад до Народното събрание, поискан от Министерския съвет. Министерството на енергетиката ще даде своя принос. Работата по енергийната стратегия започва интензивно в края на миналата година. Тя е обвързана с разработването на актуализацията на интегрирания план в областта на енергетиката”, посочи той.

„Имаше няколко възможности да бъде представен напредъкът по актуализацията на интегрирания план. Той е амбициозен, но и постижим като цели. За да бъде одобрен от Министерския съвет, следва да преминем през публична оценка, която Министерството на околната среда и водите трябва да организира. Това ще даде възможност да продължи работата по енергийната стратегия, която да бъде синхронизирана. Има значителен напредък и разбиране от страна на ЕК, има проект на предложение, което е благоприятно за българската страна и приемливо за ЕК по няколко от ключовите реформи, които бяха предмет на преговори в продължителен период от време”, заяви още Ненов.

Снимка: Economic.bg

Енергийният зам.-министър посочи, че има предложение за създаване на ново държавно дружество, което да поеме собствеността на двата оператора, за да продължат да изпълняват функциите като независими оператори. Това предложение се намира за приемливо от страна на ЕК.

„Важно е да акцентираме върху промени в инвестициите, които бяха обсъдени със службите на ЕК. Те са изключително ценни, особено за най-засегнатите от прехода – операторите на въглищни мини. Във входа на преговорите през последните няколко месеца, се постигна разбиране относно възможността за една нова инвестиция, свързана с възстановяване на нарушени терени, да бъде включена в Плана за устойчивост. Размерът на инвестицията се очаква да бъде над 250 млн. евро. Разпределението по региони ще е по подобие на средствата за Фонда за справедлив преход”, добави още министър Ненов.

Панелисти по време на събитието бяха и областни управители и кметове на Перник, Кюстендил и Стара Загора.

„Голяма част от нашите миньори загубиха своите работни места и след това ги потърсиха самостоятелно или в София, или в чужбина. В община Перник останаха тези хора, които са пострадали от неблагоприятните въздействия на мината”, обясни инж. Александър Пандурски, областен управител на Кюстендил.

„Това не е процес на затваряне на въглищни централи, а процес на създаване на общност за зелени икономики. Целта е да създадем нови индустрии, да дадем шанс на хората да се преквалифицират, да бъдат в зелена, безопасна среда”, посочи областният управител на Перник Людмил Веселинов.

Ивайло Стоянов, началник на отдел „Стратегическо планиране и програмиране” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството обясни, че ведомството съумява да се сработи с представителите на ЕК.

Форумът предостави актуална информация за стъпките и възможностите за икономическо развитие в трите въгледобивни региона на България - Перник, Стара Загора и Кюстендил. Събитието насърчи междурегионалното сътрудничество с други страни с въглищни региони в преход и ще допринесе за по-доброто познаване на инвестиционните възможности и политическите предизвикателства, свързани със зеления преход.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче са само на автора(ите) и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или Управляващия орган. Нито Европейският съюз, нито Управляващият орган могат да носят отговорност за тях.