Н.Пр. Натаниъл Kопси официално встъпи в длъжност

България посрещна новия британски посланик Натаниъл Копси, който говори свободно български език. Копси е автор на речи за британски политици и е добре запознат с политическата сцена в Европа.

Във вторник беше официалното встъпване на новият посланик на Великобритания в София г- н Натаниъл Kопси. „Българите са много гостоприемни. За мен е чест и удоволствие да бъда тук, в България, като новия британски посланик”, заяви Н. Пр. Натаниъл Копси, посланик на Великобритания в Република България.

Гръцкият посланик у нас: Преминаването на границата ще е сложно, докато България не влезе в Шенген по суша

Дипломатът идва с амбицията да издигне партньорството между София и Лондон на ново ниво. Още в началото на мандата си посланик Копси подчерта приоритетите си: ”Благосъстоянието, сигурността и обновяването на нашите отношения с Европа и ЕС, както и с важни европейски държави като България”.

Посланикът потвърди ангажимента на Обединеното кралство да продължи подкрепата си за Украйна. „Защото битката за Украйна е битката за демокрацията, за нашите ценности и за свободата”, категоричен е той.

Натаниъл Копси обещава да бъде активен и динамичен посланик. Вече говори отличен български и следва с любопитство българската култура. „Много ми харесва българският език. Само чрез езика има достъп към българската култура и българският народ. Всеки ден гледах "Новините на NOVA" като част от моето обучение по български език. Благодаря!”, заяви Н.Пр. Натаниъл Копси.