Какви са причините за ниското производство
Картофите могат да се превърнат в дефицитна стока. Българската продукция изчезва от пазара, опасността от това става все по-реална, защото родните производители все повече потъват в проблеми, от които изходът често се оказва един – отказ от земеделието. Това обаче логично дава поле на вноса, който все повече измества родните картофи от сергията.
Празник на брабоя в Копривщица
В Копривщица за поредна година се провежда "Празник на копришкия брабой". Така местните наричат картофите, чието отглеждане е един от основните поминъци в средногорския град.
Картофопроизводството става все по-сложно. Трудностите са много, а българският картоф е заменен от чужд, замаскиран като нов. Според статистиката през 2006 година картофи са се отглеждали на площ от 260 хиляди декара, сега са 54 хиляди декара. Много често картофи, продавани като български, нямат нищо общо с родното производство. Едно от предизвикателствата е сушата, липсата на вода за напояване и опустошителни температури.
Вижте още по темата във видеото.