Според него има пари за култура, но системата трябва да бъде оптимизирана

Каква е последната информация, с която разполага Министерството на културата, по темата със скандала с Разградския и Смолянския театри? Има ли достатъчно пари, отделени за културата? От каква оптимизация се нуждае системата за разпределянето на средства? Темата в студиото на "Пресечна точка" коментира заместник-министърът на културата Калин Вельов, който отговаря за ресор, свързан с читалища, културни центрове и библиотеки.

Той коментира случаите с театрите в Разград и Смолян: „Труден момент, но това е предизвикателство. Това е момент, в който да натиснеш повече с работа. Да компенсираш ситуацията с по-бързо темпо. Винаги съм заявявал готовност да работя по съществени задачи и наистина ми харесва да правя неща, които са в полза на колегите от сектора".

Театърът в Смолян освободи главната счетоводителка и прекрати договора с обслужваща фирма

„Вкарвам цялата си възможна енергия да отхвърлим всички задачи до края на годината", добави Вельов. По думите му се извършват много проверки, но Министерството на културата "държи да има прозрачност". "Във всеки момент, в който имаме доклад по темата, представяме информация на обществеността", заяви той.

„Пари за култура има и е много важно да подчертаем, че системата трябва да бъде оптимизирана, за да няма възможност да се злоупотребява със средствата. Със сигурност секторът има нужда от повишаване на стандарта, на заплатите. Продуктът на културните институции трябва да бъде на ниво", смята Вельов. Според него това ще доведе до минимизиране на възможностите за щети.

„По ПВУ има две инвестиции – едната е за дигитализация със срок до 31 август 2026 година. БТА е дигитализирала 15 хиляди дигитални обекта и 1,5 милиона дигитални образи", отбеляза заместник-министърът. Той подчерта, че дигитализацията е важна, защото това представлява културно наследство. "Другата е през Национален фонд "Култура" - има 17 програми, обработвани от 11 човека. Има хиляди кандидатствали проекти", допълни той.

Целия разговор вижте във видеото.

Редактор: Мира Мирчева